Wie de verkiezingsavond op het gemeentehuis in Katwijk heeft gemist, moet vandaag even twee keer met zijn ogen knipperen bij het zien van de uitslag. In Katwijk is er heel wat veranderd in de zetelverdeling.

In Katwijk zijn er 33 zetels te verdelen. Die zaten voor de verkiezingsavond vooral bij de christelijke partijen CDA (7), ChristenUnie (6) en SGP (5). Samen met GemeenteBelangen (3) vormden zij de afgelopen vier jaar de coalitie.

Deze coalitie gaan we hoogstwaarschijnlijk niet terugzien. DURF pakte op de verkiezingsavond maar liefst 9 zetels. Het is nog maar vier jaar geleden dat lijsttrekker Sonny Spek zijn ‘jongerenpartij’ de gemeenteraad binnendrong met 3 zetels. Nu is DURF de grootste partij en mag het de coalitievorming gaan leiden.

Het was niet alleen feest bij DURF. Bij de PvdA werd er ook een feestje gevierd. De partij van lijsttrekker Matthijs van Tuijl pakt er een zetel bij en komt nu op 3 zetels uit. DURF en de PvdA zijn de enige partijen die deze verkiezingen zetelwinst pakken.

Geen christelijke meerderheid
CDA en SGP blijven gelijk in het aantal zetels. De ChristenUnie moet één zetel inleveren en komt uit op 4 zetels. Een grote teleurstelling voor lijsttrekker en wethouder Gerard Mostert. Daarmee verdwijnt ook de christelijke meerderheid in de gemeenteraad. De drie partijen komen nu samen op 16 zetels. Eén zetel te weinig voor een meerderheid.

Er zijn nog meer teleurstellingen te verwerken. GemeenteBelangen houdt nog maar 1 van de 3 zetels over. Lijsttrekker René Slootweg zal voortaan in zijn eentje in de raadszaal zitten. Ook de VVD moet inleveren. De partij valt terug van 3 naar 2 zetels.

Klap
De grootste klap van de avond is voor Hart Voor Katwijk. De partij ontbrak op de verkiezingsavond in het gemeentehuis en zal ook niet meer terugkeren. Anita van Ginkel had met haar fractie 3 zetels, maar daar is niets van overgebleven.

Haar twee oud-collega’s die net voor de verkiezingen overstapten naar KiesKatwijk konden bij die partij ook niet voor een omslag zorgen. KiesKatwijk houdt het bij 1 zetel. D66 haalde ook geen zetelwinst, maar was toch tevreden met het behoud van zijn zetel. Het lukte Jezus Leeft wederom niet om een zetel te halen.

De komende tijd gaan de partijen met elkaar in gesprek voor het vormen van een coalitie. Het initiatief ligt bij DURF. Vier jaar geleden duurde het even voordat er een nieuwe coalitie was. Het coalitieakkoord werd toen in juni gepresenteerd.