Bijna 1 op de 12 Katwijkers is een overmatige drinker. Katwijk staat in de top 3 gemeenten in Zuid-Holland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken. Bijna 9 procent drinkt meer dan 21 (voor een man) of 14 glazen (voor een vrouw) per week.

De ranglijst komt voort uit een onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl gebaseerd op data van het CBS en het RIVM.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 16 Nederlanders overmatig drinkt. Landelijk gezien is het aantal overmatige drinkers gedaald ten opzichte van vorig onderzoek uit 2019 (van voor de coronapandemie).

Van de 12 Nederlandse provincies bezet Zuid-Holland de 8e plaats als het gaat om overmatig alcoholgebruik. In 35 van de 52 gemeentes daalde het aantal overmatige alcoholgebruikers.

Katwijk staat met met 8,5 procent in de top 3 van Zuid-Holland. Een stuk hoger dan het gemiddelde van deze provincie: 5,7 procent.

Het percentage overmatige drinkers in Katwijk is ook flink gestegen sinds 2019. Toen was 5,8 procent van de Katwijkers een overmatige drinker.

Boven Katwijk staan in de top van Zuid-Holland nog buurgemeente Noordwijk (8,6 procent) en Kaag en Braassem (9,2 procent).

De meeste overmatige drinkers van Nederland zijn in Terschelling te vinden, waar 15,3 procent een overmatige drinker is.