Wethouder Rien Nagtegaal belooft dat alle activiteiten van Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn in de Duinvallei door kunnen gaan. Die belofte deed hij tijdens de raadscommissie over een nieuwe busbaan van R-net, die een stuk van de Duinvallei zal innemen. De wethouder verzekert de gemeenteraad dat het project meekoppelkansen niet doorgaat, als er geen oplossing komt voor de Oranjevereniging. Dat geldt ook voor de andere initiatieven in de Duinvallei.

De Oranjevereniging maakt zich grote zorgen. Het bestuur werd overvallen met een busbaan die ongeveer 20 procent inneemt van het evenemententerrein van de vereniging.

Oranjevereniging vreest voor einde Oranjerock

De provincie Zuid-Holland realiseert een busbaan langs Valkenhorst en de Duinvallei in het kader van het R-netprogramma, de snelle busverbinding. Als de gemeente Katwijk 1,5 miljoen euro bijlegt, kan de provincie extra groen en een geluidswal toevoegen aan het project.

Naast de Oranjevereniging maken ook andere gebruikers zich zorgen over de busbaan. De wethouder is in gesprek met alle gebruikers van de Duinvallei. ‘De meerderheid ziet kansen om eruit te komen’, vertelt Nagtegaal donderdagavond aan de gemeenteraad.

Bewoners en gebruikers van Duinvallei zien kommer en kwel in koppelkansen van busbaan

De gemeenteraad wil dat de busbaan geen negatieve gevolgen heeft voor de projecten in de Duinvallei. Enkele raadsleden vragen zich af of de gemeente akkoord moet gaan met het bedrag van 1,5 miljoen, terwijl er nog niet bij alle betrokken partijen draagvlak is en de invulling van het plan voor de busbaan nog niet helemaal duidelijk is

Nagtegaal benadrukt nogmaals dat ‘het feest’ niet doorgaat, als de gemeente er met de initiatieven niet uitkomt. ‘Ik ben ervan overtuigd dat er een oplossing gaat komen.’

De gemeenteraad moet volgende week een besluit nemen of Katwijk de zogenoemde koppelkansen wil pakken en dus 1,5 miljoen euro bijdraagt aan de busbaan van de provincie.

Als de raad geen besluit neemt of geen akkoord geeft, loopt het project Valkenhorst  volgens de wethouder vertraging op. ‘Ieder risico op vertraging moeten we ten alle tijden zien te vermijden. Die busbaan moet er zijn, anders komen die huizen er niet.’