De gemeenteraad is blij dat er eindelijk een ontwerp voor het Hoftuinplein in Rijnsburg op tafel ligt, waar alle betrokken partijen het mee eens zijn. Met de hoger uitvallende kosten voor de opknapbeurt zijn de raadsleden minder blij. De herinrichting kost bijna 500.000 euro meer dan het voorstel in 2018.

De gemeente hoopt dat de opknapbeurt een impuls geeft aan het Rijnsburgse winkelcentrum. Het Hoftuinplein is op dit moment een grote parkeerplaats voor het winkelcentrum in Rijnsburg. De gemeente wil van deze parkeerplaats een plein maken met een wandelpromenade en groen. Voor dat groen worden meer bomen weggehaald, dan dat er terugkomen. Maar wethouder Corien van Starkenburg belooft dat er wel ‘meer’ groen wordt geplaatst, omdat het om meer volume gaat.

Eindelijk
De opknapbeurt staat al een aantal jaar op de planning. Betrokken partijen zoals het Beheerplatform, de Oranjevereniging, het Paardenmarktcomité en andere stakeholders werden het in 2018 niet eens over het ontwerp. Het besluit werd toen uitgesteld. In 2020 werd het project weer opgepakt, maar niet veel later belandde het weer in de koelkast vanwege de bezuinigingen.

De gemeenteraad is blij dat er ‘eindelijk’ een plan op tafel ligt waar alle betrokken partijen zich in kunnen vinden. VVD-raadslid Annette Brul: ‘Rijnsburg krijgt een mooi aantrekkelijk winkelcentrum’. Alle partijen zijn het eens dat het Hoftuinplein een opknapbeurt verdient. Maar bij de kosten van het project worden vraagtekens gezet. Geesje Haasnoot van de Christenunie ziet maar weinig verschil met het ontwerp van 2018. ‘Maar de kosten zijn wel veel hoger.’

Voor de opknapbeurt is 824.000 euro nodig. De bouwkosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen, verklaart de wethouder. ‘Met die toegenomen bouwkosten hebben we te dealen’, vindt Ralf Boland van D66. Maar het project bestaat niet alleen uit bouwkosten. Boland is verbaasd over de overige hoge kosten.

Kosten realistisch
Volgens de projectleider is het bedrag gebaseerd op serieuze ramingen. De projectleider is ervan overtuigd dat de kosten realistisch zijn.

De PvdA had net als D66 graag eerder door de wethouder geïnformeerd willen worden. Fractievoorzitter Matthijs van Tuijl: ‘We hadden als raad de kans moeten krijgen, om een keuze te maken hoe we hier mee om willen gaan’.

Wethouder Van Starkenburg geeft toe dat de gemeente meer alert had moeten zijn en dat de raad eerder en beter had moeten informeren.

VvE
Voordat er een klap op het ontwerp kan worden gegeven, moet er nog wel overeenstemming worden bereikt met de VvE Hofzicht. De Vereniging van Eigenaren bezit een gedeelte van het Hoftuinplein, het voormalige parkeerterrein van de Rabobank. Maar deze partij heeft nog niet ingestemd met het plan. De wethouder heeft er wel vertrouwen in dat er nog een overeenstemming komt. De gemeente heeft nu het plan om het stuk grond van de VvE te kopen.