‘Het moet de komende 4 jaar socialer’ dat is de inzet van de PvdA deze verkiezingen. De partij wil daarom meer geld voor de bestrijding van armoede. Afgelopen november is er afgesproken dat de gemeente meer moet gaan doen hier aan. Dit gaat echter alleen door als de nieuwe gemeenteraad hier na de verkiezingen goedkeuring voor geeft. Wanneer rechtse partijen het voor zeggen krijgen is het nog maar de vraag of het geld hiervoor beschikbaar komt. De PvdA ziet dat extra armoedebestrijding cruciaal is. Of het nu gaat om de gasprijzen of de hoge inflatie, steeds meer mensen komen in het nauw. Fractievoorzitter Matthijs van Tuijl: ‘Aan de kiezer de vraag: maken we Katwijk socialer of laten we het over aan rechtse partijen die het probleem totaal niet zien?’

Problemen bij schuldhulpverlener PLANgroep
Dat de problemen steeds groter worden is ook te zien aan de situatie bij de schuldhulpverlening. De gemeente heeft hiervoor een samenwerking met PLANgroep, zij moeten er voor zorgen dat mensen met schulden snel en effectief geholpen worden. Hier gaat echter veel mis. Mensen worden te laat geholpen en de organisatie is slecht bereikbaar. Voor de PvdA is dit een onacceptabele situatie. ‘Juist in dit soort omstandigheden is het essentieel dat mensen goed en vroegtijdig geholpen worden, anders lopen schulden op en worden de problemen alleen maar groter’. Dit ziet Co Viele, lijstduwer van de PvdA en oprichter van hulpinstantie de Voorraadkast. In juli van dit jaar loopt de samenwerking met PLANgroep af. De PvdA kiest er voor om daarna met een organisatie te werken die het helpen van mensen als uitgangspunt heeft.

14 euro minimumloon
Daarnaast wil de PvdA ook dat de gemeente meer regie neemt, op de schuldhulpverlening maar ook op andere vlakken. De samenwerking met organisaties zoals de Voedselbank en Grip op Knip is goed, maar de gemeente kan een belangrijke rol spelen om verschillende voorzieningen goed op elkaar te laten aansluiten. Ook kan de gemeente het goede voorbeeld geven. Landelijk speelt een discussie over de verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. De PvdA is daar voorstander van. De partij wil dan ook dat lokaal het voorbeeld wordt gegeven. De partij wil dat de gemeente alleen nog samenwerkt met organisatie die hun personeel minimaal 14 euro per uur betalen. Zo maken we sociale keuzes en laten we niemand in de kou staan.