Het politieteam Katwijk-Noordwijk ‘kraakt’ op dit moment. Dat vertelde politiechef Peter Koot vorige week aan de Noordwijkse gemeenteraad. Het team komt 11 agenten tekort. Daarnaast is de politiechef veel agenten kwijt aan andere taken.

Koot: ‘De politie kraakt als het gaat om bezetting’. De politiechef presenteerde vorige week in Noordwijk in de veiligheidscijfers aan de gemeenteraad. Maar hij wilde graag ook aandacht vragen voor de onderbezetting.

Koot moet regelmatig in gesprek met de burgemeesters in zijn werkgebied, omdat sommige politie-inzet niet altijd mogelijk is. In Katwijk kwam dit bijvoorbeeld naar voren bij de voetbalderby tussen Quick Boys en VV Katwijk die verzet moest worden vanwege te weinig mankracht bij de politie.

De politiechef heeft moeite met de inzet van agenten, omdat een deel van zijn team ook andere taken heeft. Koot: ‘Een deel van de agenten die we wel hebben wordt op dit moment belast met werkzaamheden buiten ons gebied om’. Twee agenten uit zijn team worden fulltime ingezet bij de Bewaking Eenheid. Die eenheid houdt zich bijvoorbeeld bezig met de bewaking van crimineel Ridouan Taghi. Ook zijn er drie mensen fulltime bezig met gegevensbeheer, gegevens controleren op kwaliteit. ‘Hartstikke belangrijk werk, maar die hebben we dus niet op straat. Nog eens twee mensen zijn bezig met de politieopleiding, waarbij ze studenten fulltime begeleiden.

Mobiele Eenheid
Daarnaast heeft de Mobiele Eenheid veel uren opgeslokt van 14 agenten uit het team Katwijk-Noordwijk. Er zijn veel inzetten geweest zoals demonstraties in Den Haag. De teamleden waren vanwege dit werk als ME’er elk ongeveer iedere maand een week niet inzetbaar in Katwijk en Noordwijk.

Uniek gebied
Koot benoemt ook dat Katwijk-Noordwijk een uniek werkgebied is met een groot strand, veel evenementen en voetbal op hoogniveau met clubs die ‘helaas slecht met elkaar kunnen opschieten’. In Katwijk en Noordwijk staan er dit jaar 113 evenementen op de planning waar politiecapaciteit voor nodig is. Onder andere Koningsdag en de feestweken van de oranjeverenigingen vragen veel inzet.

Koot: ‘Ons team kraakt aan alle kanten’.