Een vuurwerkbom heeft voor een flinke ravage gezorgd bij de Voedselbank in Rijnsburg. Het explosief heeft een gat in het dak veroorzaakt en onder andere schade aangericht aan de zonnepanelen. Wim de Mooij van de Voedselbank denkt dat de bom moedwillig op het dak is gegooid. ‘Dit kan niet per ongeluk gebeurd zijn.’

De voedselbank was tussen 23 december en 5 januari gesloten. Vrijwilligers troffen de ravage vanmorgen aan. Er zit een gat in het dak, dakpannen zijn verpulverd en zonnepanelen zijn beschadigd. De Mooij weet nog niet wat de financiële consequenties zijn. Dat moet nog worden berekend. ‘Het kan om tienduizenden euro’s gaan.’

Schade aan het plafond van de Voedselbank. Foto: Voedselbank

Een vrijwilliger noemt het een aanslag op de voedselbank. ‘Zo kan je het eigenlijk ook wel noemen’, vindt De Mooij. Het was een krachtige bom. De Rijnsburger gaat ervan uit dat dit niet per ongeluk is gebeurd. ‘Dit was moedwillig. De bom is precies in een stuk op het dak gevallen, in een open ruimte, waar net geen zonnepanelen liggen.’

Schade door de vuurwerkbom. Foto: Voedselbank

Het pand is van de gemeente Katwijk, die vandaag het dak zal repareren. De gemeente Katwijk en de Voedselbank doen samen aangifte bij de politie.

De Mooij: ‘Dit is een wrang begin van het nieuwe jaar’.