’s Ochtends een lege winkel instappen met voorraden die je nergens meer kwijtraakt, rekeningen die betaald moeten worden en schulden die zich opstapelen. ‘De situatie bij de winkeliers is op dit moment heel zorgelijk’, vertelt Nico Haasnoot van winkeliersvereniging Zeezijde. De ondernemers voelen zich in de steek gelaten. Ze willen niet alleen open, ze moeten open. ‘We zijn brave burgers, maar we zijn het ook zat. Kom maar op dan met die boete.’

Haasnoot maakt zich grote zorgen over de winkeliers. Ze hebben het op dit moment financieel heel erg zwaar. De enige strohalm die er nog was, shoppen via click en collect, loopt terug. Er worden veel minder aankopen gedaan dan tijdens de vorige lockdown. Opnieuw een klap voor de motivatie van de winkeliers.

Wat resteert zijn de vergoedingen vanuit de overheid, maar die zijn volgens Haasnoot ‘bedroevend’. De ondernemers krijgen een deel van het loon van de werknemers vergoed, maar dat is het dan wel zo’n beetje. ‘Het is schandalig. We zitten met voorraden die we niet kwijt kunnen, vaste lasten die betaald moeten worden en we kunnen niet meer investeren. De komende jaren zullen we alleen bezig zijn met het aflossen van onze schulden. We draaien dik verlies.’

Haasnoot leeft ook mee met de horecasector. Ook zij draaien grote verliezen door de lockdown. De ondernemer baalt van het ongelijke speelveld dat de overheid creëert. ‘Waarom kunnen mensen wel op vakantie? Waarom kunnen er nu zoveel mensen in België winkelen en uiteten terwijl hier alles op slot zit?’ Het bestuurslid van de winkeliersvereniging vindt bovendien dat de winkels en horeca al bewezen hebben dat ze gewoon open kunnen zijn. Vorig jaar was het bijvoorbeeld mogelijk om te winkelen op afspraak. Dat ging allemaal goed.

Aankomende vrijdag staat er een nieuwe persconferentie op de planning. Bij de winkeliers is er weinig hoop op goed nieuws. ‘We worden moe van het beleid. Ik snap wel dat ondernemers denken, kom maar op met die boete, ik ga open.’ De nood is hoog. Haasnoot sluit een actie vanuit de winkeliersvereniging niet uit. Het liefst wil Zeezijde dat alle winkels weer open mogen, maar open met aanpassingen zoals shoppen op afspraak biedt ook al iets van perspectief bij de ondernemers. ‘We willen gewoon weer een beetje lucht.’

Haasnoot verontschuldigd zich. ‘Ja, sorry. Het is een somber verhaal, maar het is wel de realiteit.’