Een aantal horecazaken in Katwijk aan Zee zijn vandaag uit protest geopend. De zaken zijn goed gevuld en ondernemers hebben weer eens een glimlach op hun gezicht. Maar niet voor lang. BOA’s lopen de zaak in en vertellen dat de restaurants en cafés weer dichtmoeten. ‘Ieder uur dat we open zijn, krijgen we een boete. Terwijl het in andere gemeenten wel mag.’

Vandaag zijn de winkels en sportscholen weer geopend. De horeca moet echter nog dichtblijven. Een aantal zaken besluiten om toch open te gaan.

Voor de Casa Cara aan de Tramstraat staat een groep mensen in discussie met de BOA’s. De gemeente Katwijk wil dat de restaurants en café weer sluiten. Mensen mogen volgens een BOA buiten wat te drinken krijgen, maar binnen zijn de tafels gevuld met mensen. Dat mag niet. Iedereen moet naar buiten. Bezoekers staan vol ongeloof voor de deur. ‘Hoe kan het dat ze in andere gemeenten wel gewoon een dag open mogen, maar hier niet?’

De bedrijfsleider van de Casa Cara laat weten dat de zaak tot 17.00 uur geopend blijft. ‘Ze willen ons ieder uur dat we open zijn, een boete geven. Maar we blijven open.’

Ook in koffiebar Goud zijn alle tafels bezet. Eigenaresse Rachel is blij dat de zaak weer gevuld is. De bonnen stromen het apparaat uit. Ze baalt van het bezoek van de BOA’s die haar vertellen dat ze binnen een uur gesloten moet zijn. ‘Ik zie de gemeente het hele jaar niet. En nu staan ze binnen no-time op de stoep.’ Ze twijfelt of ze open blijft. ‘Misschien draai ik gewoon de deur op slot. Kunnen ze niet naar binnen.’