De gemeente Katwijk wil een einde maken aan ongevraagd reclamedrukwerk in de brievenbus. Het college van burgemeester en wethouder wil op initiatief van D66 en PvdA Katwijk volgend jaar een JA/JA-sticker invoeren. Mensen moeten dan met een sticker duidelijk aangeven dat ze reclamedrukwerk in de brievenbus willen ontvangen.

De JA/JA-sticker kwam vorig jaar in de gemeenteraad kort aan bod tijdens een vergadering over de nieuwe afvalinzameling. D66 en PvdA wilden toen weten of het invoeren van de JA/JA-sticker in Katwijk een optie is. In steden zoals Utrecht, Rotterdam en Amsterdam is deze sticker al een aantal jaar geleden ingevoerd. Bewoners moeten daar expliciet vragen om ongeadresseerd reclamedrukwerk als ze dat willen ontvangen. Huis-aan-huisbladen worden uitgezonderd bij de JA/JA-sticker en vallen dus zonder sticker wel nog op de deurmat of in de brievenbus.

Verspilling
Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek dat de inwoners van Katwijk ieder jaar zo’n 10 kilo aan ongeadresseerd reclamemateriaal weggooien. De gemeente wil met de JA/JA-sticker papierverspilling voorkomen. ‘Veel papier wordt ongevraagd toegestuurd en ongelezen weggegooid’, schrijft het college in het voorstel. ‘De milieubelasting van ongeadresseerd reclamemateriaal bestaat uit de productie, logistiek voor de verspreiding, de logistiek om het papier weer in te zamelen en de energie om het papier weer tot grondstof te verwerken.’

Het nieuwe systeem wordt pas ingevoerd op 1 januari 2023, om ondernemers de kans en tijd te geven voor het verzinnen van een alternatief. Mensen kunnen de sticker dan ophalen bij de receptie van het gemeentehuis.