De gemeente Katwijk blijft handhaven bij de controle op het coronatoegangsbewijs bij zwemlessen in zwembad Aquamar. Dat antwoordt de gemeente op vragen van DURF. De partij vindt dat Katwijk de gemeenten Hilversum en Barendrecht moet volgen, die niet meer handhaven na een besluit van de rechtbank.

Bezoekers van 18 jaar en ouder moeten bij het zwembad een geldig coronatoegangsbewijs laten zien. In november was daar ophef over, omdat ouders zonder zo’n bewijs niet meer hun kinderen konden begeleiden naar de zwemles. Aquamar besloot toen buiten een tent neer te zetten.

Aquamar zet tent neer voor ouders zonder geldig coronatoegangsbewijs

Eind december oordeelde een rechter dat zwemlessen onder onderwijs vallen en dat zwembaden geen binnensportlocaties zijn. Zwembaden in Hilversum en Barendrecht worden om die reden niet meer gecontroleerd door de gemeenten.

De gemeente Katwijk volgt niet het besluit het van deze rechter, maar die van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens het NCTV gaat het besluit van de rechter over een zwembad waar hoofdzakelijk zwemles wordt gegeven en ook ingericht is voor enkel zwemlessen. De meeste zwembaden zijn een sportlocatie, waar óók zwemles wordt aangeboden.

De geldt bijvoorbeeld voor Aquamar, waar naast zwemlessen ook andere activiteiten aan worden geboden. De gemeente Katwijk blijft om die reden handhaven.