DSV koopt na bijna 20 jaar de 15 aanleunwoningen aan de Parklaan in Katwijk aan Zee terug. De zorgorganisatie wil de woningen betrekken bij de nieuwbouwplannen voor Salem.

De woningen werden in 2002 gekocht door de woningcorporatie. DSV liet toen al contractueel vastleggen dat de woningen teruggekocht konden worden voor herontwikkeling. De zorgorganisatie betaalt de woningen uit eigen zak.

De bewoners van Salem verhuisden in 2019 naar de Vlietstede in Rijnsburg, waar zij wachten op nieuwbouw. Na uitstel door financiële problemen en veel overleg over de toekomst, laat DSV nu weten dat ontwerpers dit jaar aan de slag gaan met de nieuwbouw. Daar worden ook de aangekochte aanleunwoningen bij betrokken.

Voor de nieuwbouw worden 125 units en 15 aanleunwoningen gesloopt. Hoeveel woningen daarvoor terugkomen is nog niet duidelijk. De bewoners die nu in de Vlietstede kunnen in ieder geval rekenen op een plekje. Er worden minimaal 60 woningen gebouwd.

‘Salem is een begrip in Katwijk’, vertelt DSV bestuurder Jan de Vries. ‘Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die daar gewoond heeft. Het ligt prachtig aan de rand van de duinen. Met de aankoop van de woningen van Dunavie ontstaat er een grote bouwkavel met heel veel mogelijkheden voor de nieuwbouw en functionele buitenruimte voor de bewoners. Het moet een mooie combinatie worden van tuin en parkeeroplossing op eigen terrein.’

Een deel van Salem verhuurd wordt op dit moment tijdelijk verhuurd aan GGZ Rivierduinen. De organisatie gebruikt Salem als tijdelijke woonlocatie voor 36 cliënten die voorheen nog in een beschermde woonvorm verbleven in Noordwijkerhout.

In februari komen er meer tijdelijke bewoners bij. Divorce Housing gaat een deel van het pand verhuren aan 70 mensen die met spoed een huis nodig hebben na een scheiding of relatiebreuk. Daarvoor worden extra parkeerplaatsen gemaakt om overlast voor de buurt te voorkomen.

DSV heeft voor de tijdelijke bewoners een vergunning aangevraagd voor 5 jaar, maar wil eind 2023 al starten met de nieuwbouw. De tijdelijke bewoners kunnen er dus een kleine 2 jaar blijven.

De vergunning voor de tijdelijke huisvesting aan de Kleipetten in Rijnsburg loopt dit jaar af. DSV heeft daar een verlenging voor aangevraagd. Zodra de nieuwbouw in Katwijk klaar is, zal het gebouw in Rijnsburg worden weggehaald en de grond bouwrijp worden opgeleverd aan de gemeente voor de ontwikkeling van de nieuwbouw in het woningbouwproject Kleipetten Zuid.