Katwijkse winkeliers balen van de nieuwe harde lockdown. Deze verplichte sluiting kwam voor velen onverwachts en zorgt voor een groot gemis in omzet tijdens de drukste tijd van het jaar. ”Lockdown wordt kwestie van overleven.”

Door Gwen Ouwehand

Afgelopen weekend werd in de persconferentie bekendgemaakt dat Nederland weer in harde lockdown gaat. Dat betekent onder andere een sluiting van de horeca en van de niet essentiële winkels.

Hans Kruyt van Foto Kruyt vindt het geen goede actie. “Ik heb er wel rekening mee gehouden dat er zomaar een lockdown kon komen, maar dat ze het zo twee weken voor de kerst doen, vind ik echt ongehoord,” vertelt de ondernemer op het Bosplein. Foto Kruyt mag open blijven voor het maken van bijvoorbeeld pasfoto’s en reparaties, maar ze mogen geen dingen uit hun winkel verkopen. “De laatste twee weken van december zijn normaal de drukste weken van het jaar, dat zakt nu ineens allemaal weg.’’ Hij denkt dat er meerdere manieren moeten zijn om verdere besmettingen te voorkomen.

Ook voor Marleen Haasnoot van kledingwinkel Sandbeach in het centrum van Katwijk aan Zee kwam deze sluiting onverwachts. “Ik vind het heel erg jammer. Vooral omdat er is bewezen dat er gewoon veilig gewinkeld kan worden.” Toch blijft de Katwijkse positief. “Gelukkig heb ik door sociale media een groot bereik en krijg ik via die kanalen bestellingen binnen. Op die manier kunnen we er toch tegenaan.”

Gijs de Vreugd van Gijs de Vreugd Schoenmode op het Hoornesplein noemt deze lockdown belachelijk en onvoorstelbaar. De ondernemer baalt van de sluiting. Hij zegt dat deze lockdown een kwestie van overleven wordt. “We zijn nu de winkel aan het ombouwen, zodat we weer aan raamshoppen en bezorgen kunnen doen,” vertelt de winkelier.

De lockdown in Nederland duurt in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari 2022.