De gemeente Katwijk vierde vandaag samen met de Otto Baron uit Katwijk, een maand later dan de rest van Nederland, Nationale Boomfeestdag. Leerlingen uit groep vijf en zes mochten in de Molenwijk achttien bomen planten. Deze bomen waren eerder nog niet klaar om geplant te worden.

Door Gwen Ouwehand

Op Nationale Boomfeestdag gaan basisschoolleerlingen aan de slag met het vergroenen van hun omgeving door bomen te planten. ‘In Katwijk zou het niet goed zijn voor de bomen om die in november al te planten. Daarom hebben we het een maand uitgesteld’, redeneert wethouder Rien Nagtegaal.

Nadat twee leerlingen samen met de wethouder de vlag van Nationale Boomfeestdag omhoog hijsen, rennen alle leerlingen per tweetal naar een boom en beginnen te scheppen. Mark Pieterse gaat over het groenbeheer in Katwijk. Hier en daar helpt hij de kinderen de aarde plat te stampen. ‘Ze doen het hartstikke goed’, reageert Pieterse. Binnen een half uur zijn alle wortels van de bomen met aarde bedekt en komen alle leerlingen weer bij elkaar.

Vorig jaar heeft de gemeente Nationale Boomfeestdag niet op deze manier kunnen vieren. Door de coronamaatregelen mochten er geen groepen bij elkaar komen en kon de viering niet doorgaan. ‘Dit jaar wel, omdat we dachten, het is toch in de buitenlucht en als we een beetje opletten dan moet dat geen probleem zijn’, vertelt Nagtegaal.

Hij zegt blij te zijn over hoe de viering in de Molenwijk is verlopen. ‘Het is een afronding van een groot integraal project.’ De Molenwijk heeft van de gemeente een opknapbeurt gekregen, waarbij de openbare ruimte onderhanden is genomen. ‘Als je die afronding met zulke enthousiaste kinderen kunt doen, is dat echt een feestje.’