Katwijk gaat een Noise Patrol inzetten om geluidsoverlast in het verkeer aan te pakken. Met deze nieuwe geluidsmeter kan de politie handhaven bij overlast die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld optrekkende auto’s en motoren.

Volgens de gemeente Katwijk zijn er in 2020 en 2021 22 klachten binnengekomen over geluidsoverlast in het verkeer.

Het is op dit moment nog moeilijk om te handhaven. Alleen Dienst infra van de politie kan geluidsoverlast beboeten, maar het kost veel tijd het uitvoeren van een controle dient ver van te voren ingepland te worden.

Met een zogenoemde Noise Patrol zijn politie en BOA’s niet meer afhankelijk van Dienst infra. Zij kunnen dan zelf verkeerscontroles uitvoeren en direct handhaven bij geluidsoverlast.

Agenten krijgen een speciale opleiding om de geluidsmeter ter waarde van 17.545 euro te gebruiken.

De gemeente merkt wel op dat controles slim ingepland zullen moeten worden. Het politieteam in Katwijk heeft op dit moment maar weinig mankracht. Teamchef Peter Koot heeft aangegeven de Noise Patrol door middel van ‘speldenprikken’ in te zetten op locaties waar overlast wordt gemeld.