Kinderen kunnen dit jaar weer kerstbomen ophalen voor de gemeente Katwijk. Vorig jaar was er geen inzameling mogelijk, vanwege de coronamaatregelen. Daar kwam vervolgens veel kritiek op, omdat veel bomen in brand werden gestoken.

Wijkraad Katwijk Noord was vorig jaar niet blij met de inzameling. Veel kerstbomen bleven op straat liggen, waardoor ze makkelijk doelwit waren voor brandstichters. Daarnaast vond de wijkraad dat de gemeente niet goed communiceerde over de aangepaste inzameling. De gemeente liet begin dit jaar weten dat ze achteraf toch anders hadden moeten doen.

Gemeente worstelde met kerstboominzameling: ‘Met de kennis van nu hadden we een ander besluit genomen’

Kinderen kunnen traditiegetrouw een kerstboom inleveren in ruil voor geld. ‘Maar, deze manier van belonen kan, net als vorig jaar, niet op
een veilige manier worden georganiseerd’, laat de gemeente Katwijk weten. ‘Het inleveren van de bonnen leidt namelijk tot de toeloop van een grote mensenmassa in het
gemeentehuis.’

De inzamelaars krijgen voor iedere kerstboom dit jaar geen geld, maar een lootje voor een loterij. Met een lootje maakt men per wijk kans op 1 van de 5 JBL speakers ter waarde van 100 euro, of 1 van de 100 VVV-cadeaukaarten ter waarde van 20 euro.

De persoon die de boom inlevert krijgt een bonnetje. Het andere bonnetje met hetzelfde nummer gaat in een ton. Per wijk worden dan uit de ton aan aantal bonnetjes getrokken met winnaars. De inzamelactie is verspreid over twee dagen. Zowel voor als na de jaarwisseling. Er is een inzameling op woensdag 29 december en een inzameling op woensdag 5 januari. Kijk voor meer informatie zoals de tijden en locaties op www.katwijk.nl/kerstboom.

Naast de inzamelactie zal de gemeente zelf op pad gaan om bomen op te halen.