De bouw van Nieuw Rijnvaert aan de rand van woonwijk Frederiksoord in Rijnsburg gaat in 2023 van start. In deze nieuwe wijk worden 285 nieuwe woningen gebouwd, waarvan 169 op Katwijkse grond. De gemeente Katwijk heeft deze week het uitwerkingsplan vastgesteld.

Het stuk grond tussen Frederiksoord en de Kamphuizerpolder in Oegstgeest is op dit moment bedekt met gras en kassen. 70 procent van het grondgebied is in handen van Katwiik en 30 procent is in het bezit van Oegstgeest.

In de nieuwbouwwijk komen 17 vrijstaande woningen, 46 twee-onder-een-kapwoningen, 104 rij- en hoekwoningen, 71 sociale huurwoningen, 48 appartementen en 18 XS-woningen.

XS-woningen
Die laatste woningen zijn toegevoegd na een pleidooi van DURF in de gemeenteraad voor meer starterswoningen en huizen voor alleenstaanden. De huizen zijn extra small en maar 3,80 meter breed. Een stuk smaller dan een standaard rijtjeswoning. De huizen zijn door de kleine oppervlakte alleen geschikt voor alleenstaanden of eventueel starters. Voor gezinnen zijn deze woningen geen optie.

Deze woningen mogen verhuurd worden tot 1.013 euro per maand. Als er geen partij bereid is om de woningen te exploiteren, mogen ze verkocht worden met een maximale prijsgrens van 312.600 euro.

Planning 
Nu het uitwerkingsplan ‘Nieuw Rijnvaert’ door het college is vastgesteld, wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd. Daarna wordt het besluit ter inzage gelegd via de gebruikelijke procedure. Uitgaande van een voortvarende procedure kan naar verwachting medio volgend jaar gestart worden met de vergunningverlening en in 2023 met de bouw van de woningen.