Het aantal bedreigingen naar Katwijkse politici ‘valt relatief gezien mee’. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Katwijk naar aanleiding van een bericht van de NOS dat politici steeds vaker bedreigd worden. Katwijkse politici geven wel aan last te hebben van online haatreacties. 

Door Gwen Ouwehand

De NOS maakte deze week bekend dat landelijke politici steeds vaker worden bedreigd. In 2019 waren er 393 meldingen van bedreigingen gemaakt, in 2020 was dit aantal 600. De gemeente Katwijk wil over het aantal bedreigingen in Katwijk geen mededelingen doen ‘in het kader van de veiligheid’. Wel geeft een woordvoerder aan dat het ‘relatief gezien meevalt’.

Ze schreven dingen zoals, wat een mongool en wat een klootzak

Gijsbert Schrijvers van Hart voor Katwijk vertelt dat hij 6 jaar geleden veel haat ontving op zijn Twitteraccount. Die ophef werd veroorzaakt door de uitbreiding van het asielzoekerscentrum waar Hart voor Katwijk op dat moment tegen was. ‘Mensen die hiervoor waren, hebben vooral op mijn persoonlijke account veel lelijkheid geschreven. Ze schreven dingen zoals, wat een mongool en wat een klootzak.’ Al deze negativiteit is voor Schrijvers aanleiding geweest om zijn persoonlijke Twitteraccount te verwijderen.

Ook René Slootweg van Gemeentebelangen zegt wel eens negatieve reacties te ontvangen via sociale media. Bij hem gebeurt dit vooral via Facebook. ‘Ik probeer me daardoor niet te laten beïnvloeden en ik zou me er ook niet door geïntimideerd voelen’, vertelt Slootweg. Verder zegt hij dat het wel meevalt met bedreigingen naar Katwijkse politici toe.

We zouden juist hem moeten onthoofden

Een raadslid dat wel te maken heeft gehad met bedreigingen is Sonny Spek van de partij DURF. Al was dit niet door zijn werk in de lokale politiek, maar door een geschreven artikel in de Telegraaf. In dit artikel gaf Spek zijn mening over de onthoofding van leraar Samuel Paty in Frankrijk. ‘Het waren vooral anonieme twitteraars die zeiden, we zouden juist hem moeten onthoofden’, aldus Spek. ‘Aangezien mijn adres gewoon online staat, gaf dat niet zo’n prettig gevoel.’ Hij geeft aan hierdoor zijn werk niet te laten beïnvloeden, maar juist gemotiveerd te worden. ‘Er zijn genoeg mensen die het wel met mij eens zijn. Wel moet je goed nadenken over de manier waarop je dingen zegt. Het nooit ten koste mag gaan van de inhoud of boodschap.’