De fontein op het Andreasplein in Katwijk aan Zee is na twee jaar gerepareerd. Het waterkunstwerk ging in de zomer van 2019 kapot, tot groot verdriet van de 11-jarige Julia van Rijn. Ze schreef een brief aan wethouder Jacco Knape met de vraag of de fontein zo snel mogelijk gemaakt kon worden. Afgelopen donderdag kwam de wethouder haar het goede nieuws brengen.

De kitranden van het waterkunstwerk naast de Witte Kerk waren in een dusdanig slechte staat dat de techniek achter de fontein het niet meer deed. Het was voor de gemeente niet meteen duidelijk hoe dit probleem moest worden aangepakt. ‘We hebben verschillende experts moeten raadplegen’, verklaart een woordvoerder van de gemeente de 2 jaar die het duurde voordat de fontein het weer deed. ‘Uiteindelijk heeft Kunstwacht de coördinatie op zich genomen als onderdeel van de nieuwe samenwerking in onderhoud van kunstwerken in de openbare ruimte.’

De fontein is in de zomer een geliefde speelplek voor kinderen. Ook voor Julia.

Wethouder Jacco Knape waardeerde haar brief en zorgen. Knape: ‘Als
wethouder die over de kunstwerken gaat in onze gemeente vind ik het
heel mooi dat Julia aandacht heeft voor het waterkunstwerk. Want dat
is uiteindelijk wat de fontein is. Een kunstwerk waar heel veel jonge
en oudere mensen bij stil staan en plezier aan beleven’. Julia kreeg als bedankje voor haar betrokkenheid een set briefpapier en een pen.

De fontein blijft tijdens de wintermaanden nog afgedekt. De wethouder wil komend voorjaar samen met Julia de fontein feestelijk openen.

‘Het is natuurlijk jammer dat het lang geduurd heeft, maar gelukkig kunnen we komend voorjaar weer van de fontein genieten!’