Extra toezicht en handhavers, scherpere toegangscontrole bij de horeca, een noodbevel en 100 brieven aan overlastgevers. Het zijn enkele maatregelen die de gemeente Katwijk de afgelopen maanden heeft genomen om de onrust in het centrum van Katwijk aan Zee te bestrijden. Volgens burgemeester Cornelis Visser is het na maandenlange overlast nu eindelijk ‘een stuk rustiger’.

Sinds de coronapandemie is het erg onrustig in het centrum. Jongeren houden bewoners uit hun slaap met een hoop kabaal en vuurwerk. Er wordt met glaswerk gegooid en meubels worden vernield. De bewoners eisten vorig jaar actie van de gemeente Katwijk. De buurt pleitte voor een gebiedsverbod in de avond en extra cameratoezicht.

Niet alleen de bewoners werden lastig gevallen. Ook de politie werd verbaal en fysiek uitgedaagd. Daarvoor zijn 12 jongeren aangehouden.

De burgemeester betreurt de overlast. In een brief aan de bewoners legt hij uit welke maatregelen er tot dusver genomen zijn om de jongeren aan te pakken.

Handhaving
Om politie en BOA’s extra te ondersteunen, is er een extra handhavingsbedrijf (ATC) ingezet. Deze handhavers waren `s avonds en `s nachts aanwezig om overlast te signaleren en het gesprek aan te gaan met aanwezige jongeren.

De onrust ontstond voornamelijk na sluitingstijd van de horeca. De gemeente heeft daarom extra afspraken gemaakt met de horecaondernemers. Samen met de politie werd geprobeerd om de jeugd zo snel mogelijk na sluitingstijd het centrum uit te krijgen. Dat lukte niet altijd, omdat veel jongeren vervolgens nog een hap eten wilden halen bij Grillroom Caïro aan de Tramstraat. De burgemeester vaardigde een noodbevel uit, wat ervoor zorgde dat Caïro na middernacht gesloten werd. Deze maatregel is inmiddels opgeheven.

Brief
De overlastgevers hebben van de burgemeester thuis een brief ontvangen. Deze brief is onder andere door de wijkagent persoonlijk bezorgd om direct het gesprek aan te gaan. In totaal zijn bijna 100 brieven bezorgd. Jongeren die voor een tweede keer staande worden gehouden, krijgen een gebiedsverbod.

Camera’s
Eind dit jaar worden er nog extra camera’s opgehangen in de Tramstraat, Badstraat, Voorstraat, Princestraat en Andreasplein.

Volgens de burgemeester is het nu een stuk rustiger in het centrum in de nachtelijke uren. Maar als het nodig is, neemt hij opnieuw maatregelen om baldadigheid, vandalisme en geluidsoverlast aan te pakken.