Voor de realisatie van een Cultuurbedrijf in De Burgt in Rijnsburg en op het Emmaplein in Katwijk aan Zee moet een nieuwe hindernis worden genomen. Uit onderzoek blijkt dat er ‘fors’ meer parkeerplaatsen nodig zijn dan gedacht. Nieuw onderzoek moet een oplossing bieden voor het parkeerprobleem.

De gemeente Katwijk is al jarenlang op zoek naar een nieuwe huisvesting voor de bibliotheek. Het laatste voorstel voor een Kennis- en Cultuurcentrum liep in 2018 op het allerlaatste moment stuk. De gemeente had toen de Noordzeepassage in het centrum van Katwijk aan Zee op het oog.

Vorig jaar kwam de gemeente met een nieuwe locatie naar voren: De Burgt in Rijnsburg als hoofdlocatie met daarnaast een pand op het Emmaplein in Katwijk aan Zee. Het was de goedkoopste variant uit het nieuwe voorstel waarbij drie keuzes werden neergelegd.

Onderzoek moest uitwijzen of de locaties geschikt waren voor niet alleen de bibliotheek, maar ook voor K&O en de muziekschool. De drie culturele partijen willen graag samenwerken als Cultuurbedrijf. ‘Door het opgaan in één Cultuurbedrijf worden de krachten gebundeld, ontstaat er een sterkere en bredere programmering en wordt het mogelijk om op centrale locaties in Katwijk meer activiteiten aan te bieden aan de inwoners van de gemeente Katwijk’, schrijft de gemeente in een update over het Cultuurbedrijf.

De bouwkosten van het Cultuurbedrijf vallen wel hoger uit. De gemeente zou in eerste instantie zo’n 1 miljoen euro moeten investeren om het plan uit te voeren. Dat bedrag wordt nu ingeschat op 9 miljoen euro. Het grote verschil wordt veroorzaakt door een aantal aanpassingen. De muziekschool wordt, ondanks de verzelfstandiging, direct in het pand meegenomen. Als het pas na de verzelfstandiging en de bouw zou aansluiten, lopen de kosten nog verder op. Het pand om het Emmaplein bleek te klein, maar wordt dankzij een kelder vergroot. Ook De Burgt had extra meters nodig om aan de wensen van de drie culturele partijen te voldoen. Voor De Burgt is door de architect een plan ontwikkeld om het bestaande atrium te overkappen en twee multifunctionele ruimtes aan te bouwen om meer ruimte te creëren.

De ingeschatte 9 miljoen euro past wel binnen het budget van de gemeente van 10,7 miljoen euro.

Het samenvoegen van de drie partijen in De Burgt levert een financieel voordeel op. De exploitatie van De Burgt maakt nu een verlies van bijna 200.000 euro. Door het Cultuurbedrijf onder te brengen in De Burgt stijgen de inkomsten. De gemeente gaat ervan uit dat er dan een positief saldo verschijnt van 62.000 euro per jaar. Ook het Cultuurbedrijf gaat volgens een voorzichtige eerste berekening geld besparen. In 2026 wordt door de samenvoeging 259.000 euro bespaard en vanaf 2027 290.500 euro. Dat is genoeg om de bezuiniging van de gemeente te overleven.

Verkeer
Het grote nadeel dat aan deze twee locaties kleeft is het parkeerprobleem. Uit een Quick scan blijkt dat voor beide locaties Emmaplein en De Burgt fors meer parkeerplaatsen nodig zijn dan aanvankelijk ingeschat. Voor het Emmaplein lijkt de parkeergarage aan de Boulevard een uitweg, maar het onderzoeksbureau denkt dat dit probleem voor De Burgt niet zomaar opgelost kan worden. Het bureau maakt zich daarnaast zorgen over de verkeersdruk, die in Rijnsburg al erg hoog is.

Met een nieuw onderzoek gaat de gemeente op zoek naar oplossingen. Op dit onderzoek staat veel druk. De eigenaar van de winkelpanden op het Emmaplein wil snel duidelijkheid. Als het te lang duurt kan de eigenaar ervoor kiezen om de leegstaande panden aan iemand anders te verhuren.

Het college van burgemeester en wethouders verwacht in het eerste kwartaal van 2022 meer duidelijkheid.