Sinterklaas neemt dit jaar roetveegpieten mee naar zijn intocht in Katwijk. Het is de eerste keer dat de roetveegpieten bij de intocht in Katwijk verschijnen. Katwijk volgt daarmee de landelijke trend waarbij Zwarte Piet plaatsmaakt voor roetveegpiet. 

Organisator Stichting Sint en Pietenactie merkte de afgelopen twee jaar dat de vraag naar roetveegpiet steeg. Onder andere basisscholen wilden geen Zwarte Piet meer. Volgens de stichting is roetveegpiet voor kinderen heel normaal geworden. ‘Op tv zie je ook alleen maar roetveegpieten’, laat de organisatie weten. ‘Kinderen vinden het nu vreemd om een Zwarte Piet te zien.’ Daarnaast wil de stichting meebewegen met de samenleving.

Steeds meer gemeenten vervangen Zwarte Piet. Uit een onderzoek van het Brabants Dagblad onder 210 gemeenten blijkt dat 123 sinterklaascomités kiezen voor roetveegpieten. De traditionele Zwarte Piet verschijnt in nog maar 10 gemeenten en 32 comités gebruiken een mix van bruine pieten en roetveegpieten. De resterende ondervraagde comités gebruiken andere varianten, hebben nog geen keus gemaakt of willen die keus nog niet vertellen vóór de intocht.

Intocht
De financiële positie van de Sint en het coronavirus maakten het nog spannend voor de intocht in Katwijk aan Zee. Een aantal gemeenten hebben de intocht afgelast, omdat zij bang zijn dat er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden.

Dankzij donaties is er uiteindelijk genoeg geld voor de intocht in Katwijk aan Zee en dinsdagavond is definitief de knoop doorgehakt met het oog op het coronavirus.

Geen handje schudden
In Katwijk gaat de intocht door, maar wel met wat kleine aanpassingen. De Sint zal zaterdag voet aan wal zetten in de Zwaaikom. De organisatie heeft dit jaar besloten dat de goedheiligman geen handjes mag schudden. Daarnaast vraagt de organisatie om genoeg afstand te houden.

De stoomboot komt om 14.00 uur aan de in de Zwaaikom. Vanuit daar wordt de Sint naar het centrum gereden. In het winkelcentrum maakt de Sint samen met zijn Pieten een wandeling tot 17.00 uur.