Het doel van DURF is helder: een realistisch klimaat- en energiebeleid voor de gemeente Katwijk zonder doelstellingen die bij voorbaat al gedoemd zijn te mislukken. De gemeente Katwijk wil, met ruime steun van de gemeenteraad, voor 2030 5000 woningen aardgasvrij maken. De wijken die in aanmerking komen zijn onder andere Rijnsoever, de Hoornes, ’t Joght, Molenwijk, Cleijn Duin, Koestal, Frederiksoord, Westerhaghe, ‘t Duyfrak en de Horn. Ons voorstel om dit doel los te laten kon tijdens de laatste raadsvergadering niet op een meerderheid rekenen.

Het is de vraag of de gemeente de energietransitie en haar inwoners serieus neemt. Iedereen, inclusief een gerespecteerd instituut als het Planbureau voor de Leefomgeving, ziet dat de doelen rond het aardgasvrij maken van woningen niet kunnen worden gehaald. We zien bijvoorbeeld nu al de problemen rond de warmteleiding uit Rotterdam en de boringen naar geothermie tussen Noordwijk en Katwijk. Daarnaast is de uitstoot van huishoudens in Nederland met zo’n 8% van het totaal beperkt, maar levert tegelijkertijd wel een grote onrendabele top op. DURF vreest voor de financiële gevolgen en een flinke toename van energiearmoede.

De overheid moet betrouwbaar zijn en daar horen ook redelijke en haalbare doelen bij. De gemeente zou daarom de doelen moeten aanpassen, maar hier wil het huidige college en de gemeenteraad niks van weten. Onze inzet voor de komende verkiezingen en jaren is om deze doelstelling te veranderen.