De viskiosk op het Andreasplein mag daar de komende tien jaar blijven. Het contract met de eigenaar liep dit jaar af, maar de gemeente heeft het niet opgezegd, waardoor het nu verlengd wordt. Om duidelijkheid te geven aan de ondernemer en om aan te tonen dat de raadsleden ook niet willen dat hij weggaat, werd er donderdagavond nog een motie ingediend.

De viskiosk kwam dit jaar tijdens de evaluatie van de herinrichting niet meer ter sprake. Vreemd, vond Jaap Haasnoot van KiesKatwijk, omdat het toen nog een heikel punt was.

Zichtlijnen
Vis & Zo moest in de eerste plannen van de herinrichting van het centrum van Katwijk aan Zee verdwijnen en vervolgens een paar meter verplaatsen, maar mocht uiteindelijk blijven staan. De nieuwe viskiosk moest daar weg of een paar meter opschuiven voor de zogenoemde ‘zichtlijnen’ die ervoor zorgen dat het plein een goede verbinding heeft met de winkelstraat.

KiesKatwijk en Hart Voor Katwijk wilden met een motie duidelijkheid voor de ondernemer. Met de motie roepen de twee partijen de wethouder op om zijn eerder ingenomen standpunt dat het huurcontract van de viskiosk per 2021 zal worden beëindigd te herroepen en daar de gemeenteraad en de exploitant van op de hoogte te stellen.

De gemeente Katwijk had ruim een jaar voordat het contract afliep, de overeenkomst moeten opzeggen. Maar dat is niet gebeurd.

Vaag
Wethouders Rien Nagtegaal en Adger van Helden vonden de motie daarom overbodig. Volgens Nagtegaal heeft de gemeente geen enkel voornemen om de viskiosk te verplaatsen.

Dat was voor raadsleden ’te vaag’. Het zou kunnen betekenen dat er volgend jaar wel ineens plannen zouden kunnen zijn. Matthijs van Tuijl (PvdA): ‘Zeg dan gewoon, nee we doen het niet. Dan zijn er ook klaar mee’. Gijsbert Schrijvers benadrukt dat er duidelijkheid moet komen voor de ondernemer, die wil weten hoe zijn toekomst eruit ziet.

Ook Van Helden kon de raadsleden niet overtuigen met het argument dat het contract nu weer tien jaar verlengd is en dat de ondernemer dus mag blijven staan. Een contract kan altijd worden ontbonden, maar daar moet de gemeente volgens Van Helden juridisch een goede reden voor hebben. Van Helden: ‘Daar moet een heel traject voor worden doorlopen’.

De gemeenteraad steunde unaniem de motie.