Scholen in Katwijk eerste van Nederland die lopen naar school met geld belonen

De Oranje Nassauschool (Rijnsburg), Marnixschool (Katwijk) en Willem van Veenschool (Katwijk) zijn de eerste scholen in Nederland die meedoen aan een beloningsproject voor lopend of fietsend naar school komen. Kinderen verdienen punten voor school als ze lopend of steppend naar school komen. Met de verdiende punten spaart de school budget bij elkaar om gerichte verkeersacties uit te kunnen voeren. Dat kan een workshop zijn, maar ook een evenement, actie, campagne of activiteit.

Walking4School
Walking4School is een nieuwe variant op het reeds bestaande beloningsproject: Cycling4School. Dit project had een focus op fietsen en startte in 2015 in Breda, in opdracht van de gemeente. In die pilot kwam naar voren dat door Cycling4School het autogebruik bij basisscholen met gemiddeld 10% gedaald is. Ondertussen is er zelfs een afname tot 25% gemeten. De afgelopen jaren hebben gemeentes en provincies in samenwerking met SOAB dit project meerdere malen succesvol uitgevoerd. Hoewel Walking4School meer aandacht vestigt op lopen, verdienen de kinderen ook punten als ze op de fiets naar school komen.