Leerlingen van acht basisscholen zijn vorige week verrast door soldaat Christiaan Pen uit de Tweede Wereldoorlog en Romeins soldaat Jan Pieter Tensen. De soldaten bezochten de scholen om nieuwe lesbrieven te overhandigen. Het lesmateriaal is samengesteld door lokale partijen om de lokale geschiedenis onder de aandacht te brengen.

Stichting Welzijnskwartier, Canon van Katwijk, Oranjeschool Katwijk, Katwijks Museum, Torenmuseum Valkenburg en Kunstgebouw (Rijswijk) hebben samen nieuw lesmateriaal gemaakt voor leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7.

De kinderen maken met ‘Oorlogsporen’ en ‘Speuren naar Romeinse Sporen’ kennis met de lokale geschiedenis en leren meer over de Romeinse tijd.

Het lesmateriaal is verdeeld over verschillende thema’s zoals mode, verzorging, school en reizen. De leerlingen maken een kwartetspel, Romeinse krant of een echte vlog die ze later op de dag van de Romeinen presenteren. Daarnaast gaan de kinderen ook op pad met een fotospeurtocht en brengen ze een bezoek aan het Torenmuseum in Valkenburg.

De lespakketten, samengesteld door het Kunstgebouw, zijn aan acht basisscholen overhandigd. ‘Hier zal zeker gebruik gemaakt van worden, want lokale geschiedenis leeft als ooit te voren’, aldus Jan Pieter Tensen van de Canon van Katwijk.