Katwijkers zijn tegen het permanent verhuren van een woning aan toeristen. Dat blijkt uit een online enquête van de gemeente Katwijk over het gebruik van woonruimte.

De gemeente wilde weten hoe inwoners denken over verschillende vormen van gebruik, zoals toeristische verhuur of kamerverhuur. Dit naar aanleiding van kritiek van politieke partijen die vinden dat starters en andere woningzoekenden achter het net vissen door de toeristische verhuur.

Zo’n 1200 inwoners hebben de enquête ingevuld.

Ruim 80 procent vindt dat een woning niet het hele jaar aan toeristen verhuurd mag worden. De Katwijkers vinden het wel goed als het om een paar weken per jaar gaat, als de bewoner zelf op vakantie is.

Ook een kamer verhuren aan toeristen, terwijl de bewoner zelf in de woning is, kan op goedkeuring rekenen. Net als de verhuur van een woning aan 3 of 4 personen, die geen gezin vormen.

Maar de mogelijkheid dat iemand een woning koopt om die te gebruiken als een eigen recreatiewoning voor een paar keer vakantie in het jaar, moet volgens de respondenten worden tegengegaan.

De uitkomst van de enquête wordt meegenomen bij het opstellen van regels voor het gebruik van woonruimte. De gemeenteraad behandelt dit onderwerp eind dit jaar. Begin 2022 wordt een definitief besluit genomen.