Martin Noort ziet het voor zijn eigen ogen gebeuren in de dagopvang van Herberg Welgelegen. Mantelzorgers lopen op hun tandvlees. Hij hoort schrijnende verhalen aan van verzorgers die niet eens zelf naar de wc kunnen, omdat ze geen moment rust kunnen vinden. ‘Is dit wel normaal?’, vraagt hij zichzelf af. Hij besluit in actie te komen en begint een nieuw initiatief: Herberg Thuis. ‘Als de mantelzorger omvalt, valt alles.’

Noort vindt het best spannend. Samen met Cees van der Meij begint hij naar eigen zeggen een half jaar geleden naïef aan een plan om mantelzorgers te ontzorgen. Het blijkt allemaal niet zo makkelijk als gedacht. De wereld van de ouderenzorg zit lastig in elkaar. Er is veel administratief werk, er zijn wachtlijsten en financiering via de WMO zorgt voor veel rompslomp. Het bleek een ingewikkelde puzzel om de zorg vergoed te krijgen.

De mannen besluiten terug te gaan naar de basis. Het moet voor de mantelzorger snel, makkelijk en laagdrempelig zijn.

Vriendelijke gezichten kijken je vanaf het beeldscherm aan. Aline is moeder van drie volwassen kinderen en oma van haar eerste kleinkind. Ze is een echt buitenmens en houdt van wandelen, in de tuin bezig zijn en fietsen. Daarnaast vindt ze het belangrijk om samen te genieten van het moment. Bij haar profiel staat een gezellige foto.

Klein geluk

Ze is één van de buddies van Herberg Thuis die vanaf november aan de slag kan als ondersteuner van een mantelzorger. De buddie neemt een aantal zorgtaken over, zodat de mantelzorger weer wat tijd vrij krijgt voor andere dingen. Annemiek kan bijvoorbeeld mee naar een afspraak, wandelen, een spelletje doen of gewoon even een bakje koffie drinken. ‘Klein geluk’, zoals Noort het noemt. Er hebben zich al meer dan 50 mensen aangemeld als buddie. ‘De aanmeldingen gaan boven verwachting’, vertelt Noort. In de zorg is een groot tekort aan mensen. Het is een goed teken dat er al zoveel buddies aan de slag willen.

Zinvol werk
Alle buddies worden door Herberg Thuis gescreend en krijgen een cursus via de eigen Buddie Academy van twee avonden. Daarnaast hebben ze een Verklaring Omtrent Goed Gedrag nodig en een aantal referenties. Noort: ‘We waren bijna in de beginnersfout getrapt om het te laagdrempelig te maken. Maar we zijn op zoek naar buddies die dit echt willen doen. De zorg van iemand is niet niks. Je moet het niet voor de centjes doen. Maar het is mooi zinvol werk.’

Volgens Noort zitten er mooie voordelen aan het buddiesysteem. Als buddie verdien je 12,50 per uur, je bepaalt zelf wanneer je werkt en je hebt geen administratieve lasten.

Maatschappelijke impact maken is ons eerste en belangrijkste doel

‘Datingwebsite’
De profielen op de website doen een beetje aan een datingwebsite denken, maar Herberg Thuis is geen Cupido die een mantelzorger en een buddie aan elkaar koppelt. De mantelzorger kiest zelf uit alle profielen een buddie uit. De twee maken vervolgens kennis en als het klikt kunnen ze gelijk aan de slag.

Als Herberg Thuis in Katwijk een succes wordt, wordt er nog steeds geen dubbeltje verdiend, vertelt Noort eerlijk. Pas als het initiatief zich als een olievlek uitspreidt over de Bollenstreek, zou er mogelijk winst worden gemaakt. Voor nu wordt Herberg Thuis gefinancierd door zijn grote broer Herberg Welgelegen.

Martin: ‘Dat is niet erg. Als sociaal ondernemers is maatschappelijke impact maken ons eerste en belangrijkste doel. Als we in Katwijk een verschil kunnen maken voor mantelzorgers zou dat geweldig zijn.’