Het Valkenburgse meer en de nieuwe sociale huurwoningen aan de Prins Bernhardlaan maken nog kans op de Architectuurprijs. De twee genomineerde projecten kunnen in de voetsporen treden van Kustwerk Katwijk, die in 2015 als winnaar werd verkozen als het beste gebouw van de regio.

De Rijnlandse Architectuurprijs wordt georganiseerd door RAP Leiden, een organisatie die zich bezig houdt met architectuur in de regio Rijnland. De prijs is in het leven geroepen om spraakmakende architectuur in deze regio te belonen en stimuleren.

Er zijn op dit moment nog negen projecten in de running.

Prins Bernhardlaan
De 25 huizen aan de Prins Bernhardlaan zijn Nul Op de Meter (NOM) woningen. De sociale huurwoningen van woningcorporatie Dunavie zijn dit jaar opgeleverd. Bijna 1500 mensen schreven zich in voor één van de appartementen. De panden zijn een ontwerp van STOL Architecten.

Valkenburgse Meer
Bij het Valkenburgse Meer is onlangs door de gemeente Katwijk een nieuw, centraal gelegen, zonnige oeverweide aangelegd. Met deze ontwerpingreep van Hosper is het openbare, recreatief te gebruiken gebied vergroot, is het zicht op het meer en de beleving ervan vergroot en komt het historische treinstation beter tot haar recht.

De prijs werd voor het laatst uitgereikt in 2019. Het gebouw van Naturalis won toen de vakjuryprijs. Het Nucleus Building van DNA-onderzoeksbedrijf BaseClear op het Leiden Bio Science Park kreeg de meeste stemmen van het publiek. In dat jaren waren ook drie Katwijkse projecten genomineerd. Maar de fietsbrug over de Oude Rijn, de sociale huurwoningen aan de Hoorneslaan en woonzorgcentrum DSV|Duinrand grepen toen naast een prijs.

Op woensdag 13 oktober wordt in Naturalis bekend gemaakt wie de winnaars zijn van dit jaar.