Best spannend, een bestelling opnemen of een lunch klaarmaken voor een grote groep. Voor de leerlingen van Vakcollege Rijnmond is het even wennen. Maar aan het einde van de dag, verschijnt er een big smile op het gezicht. Dit Klaslokaal geeft de leerlingen een boost voor hun zelfvertrouwen.

Op het Emmaplein in Katwijk aan Zee is een winkelpand verbouwd tot ‘klaslokaal’. In de winkel zijn zitplekken gecreëerd voor mensen die een bakje koffie willen of een lunch komen eten. ’t Klaslokaal is niet alleen een lunchroom. Er worden ook producten verkocht van lokale ondernemers, zoals Katwijks bier. Maar de leerlingen van Vakcollege Rijnmond moesten zelf ook aan de bak. Op school zijn bijvoorbeeld met een 3D-printer spaarvarkens gevormd en op een grote tafel staan een aantal lampen die leerlingen zelf hebben gemaakt.

In de keuken zijn twee leerlingen samen met docent Kirsten Jonker bezig met een taart. De verse cheesecake kunnen bezoekers bij een lekker bakje koffie krijgen. Een derde leerling is bezig met het bestek. Begeleidster Evie Duivenvoorde legt uit hoe het bestek alvast voor de lunch klaargemaakt gemaakt kan worden.

Kirsten: ‘De leerlingen weten vaak niet wat ze moeten verwachten als ze hier voor het eerst komen. Zoiets als een bestelling opnemen bij klanten, vinden ze best spannend. Maar als de stagedag erop zit, zijn ze helemaal ontdooid’.

Iedere dag verschijnen er twee groepjes leerlingen uit het tweede leerjaar van het Vakcollege Rijnmond. De leerlingen lopen een ochtend of een middag stage in ’t Klaslokaal waar ze onder andere leren bakken, een lunch voorbereiden en een winkel inrichten. Maar het sociale aspect is het belangrijkste. ‘Het doel is om de leerlingen uit hun schulp te laten kruipen’, vertelt Evie. ‘We willen ze met zelfvertrouwen de deur uit laten gaan.

Het initiatief is in juli uit noodzaak geboren. Door de coronacrisis was het moeilijk voor de leerlingen om een stageplek te vinden. De praktijkschool van Stichting Andreas College creëerde daarom een eigen stageplek.

’t Klaslokaal wordt bijgestaan door ondernemers uit het centrum van Katwijk aan Zee. De leerlingen krijgen bijvoorbeeld tips van Hema Katwijk voor een leuke actie tijdens een koopavond.

’t Klaslokaal blijft de komende twee jaar op het Emmaplein geopend. De leerlingen werken samen met hun begeleiders al aan nieuwe plannen. Er zijn ideeën voor workshops, werkplekken, thema-avonden zoals een ladiesnight en kinderpartijtjes. Ook wil de school nog meer samenwerken met andere ondernemers.

Kirsten: ‘We heten ’t Klaslokaal, maar het is eigenlijk niet te vergelijken met een klaslokaal. Dit is echt een heel ander soort lesgeven. Ik vind het fantastisch.’

’t Klaslokaal is dinsdag tot en met zaterdag geopend