Het college van burgemeester en wethouders wil een fietsverbod instellen in het centrum van Katwijk aan Zee. Wel alleen voor de zaterdag, want een algeheel fietsverbod vindt het college ‘onwenselijk’. 

Op dit moment hebben fietsers vrij spel in de winkelstraten. Niet iedereen is daar blij mee, blijkt uit een belevingsonderzoek van het Katwijkse winkelgebied. Enkele ondernemers en bezoekers vinden dat de fietsers voor een onveilige situatie zorgen. Het is bij de mensen vaak niet duidelijk waar gefietst mag worden.

Ook fietsersbond Katwijk pleit voor een fietsverbod op zaterdag, koopavond en andere drukke tijden. ‘Dit schept duidelijkheid en is beter te handhaven’, schrijft de bond in een reactie.

De Katwijkse afdeling van Veilig Verkeer Nederland, Wijkraad Katwijk aan Zee en Winkeliersvereniging Zeezijde zijn geen voorstander van het fietsverbod. VVN Katwijk vindt dat fietser voor levendigheid zorgt. De winkeliersvereniging vindt dat vooral de bereikbaarheid heel belangrijk is. ‘De ervaring is ook dat het fietsverkeer niet tot gevaarlijke situaties en ongevallen heeft geleid, maar hooguit soms irritaties geeft’, schrijft Zeezijde. De organisaties vinden wel dat er beter duidelijk moet worden gemaakt dat de fietser te gast is. Bijvoorbeeld met borden.

Het college wil het fietsverbod nog eind dit jaar instellen. Dit zou de gemeente zo’n 10.000 euro kosten voor het aanpassen van de borden. Het voorstel voor het verbod wordt donderdag besproken in een informatieve raadscommissie.