De gemeente moet bijna 300.000 euro extra betalen voor het gebruik van beaumix bij de verbreding van de N206. Het geld was nodig voor onderzoek en extra inzet van ambtenaren om onrust bij bewoners weg te halen. Volgens wethouder Rien Nagtegaal is het kansloos om de kosten te verhalen op de provincie en aannemer Boskalis, die het project leiden.

Nagtegaal noemt de aard en omvang van het project ongekend voor Katwijk. ‘En het is niet eens een project van onszelf.’ Maar dat het geen project van de gemeente Katwijk is, krijgt hij maar moeilijk uitgelegd aan inwoners. Desondanks heeft de gemeente de handschoen opgepakt toen bewoners en raadsleden zich zorgden maken over de vervuilde grond die gebruikt wordt. De grond is inderdaad vervuild, maar wel binnen de toegestane hoeveelheid, luidde de conclusie van het onderzoek.

De gemeenteraad accepteert de extra kosten. Het onderzoek naar het bouwmateriaal werd door de raad aangemoedigd. Toch noemen raadsleden het ’treurig’ dat Katwijk zelf de kosten moet dragen.

Na de ‘valse start’ is de band met Boskalis en de provincie wel beter geworden, volgens de wethouder. Ze betalen wel mee aan het onderzoek.

Naast de 277.000 euro die de gemeente moet ophoesten voor het bovenstaande verhaal, is er dit jaar nog ruim 185.000 euro en volgend jaar bijna 160.000 euro extra nodig voor het project Rijnlandroute.