Jaap van der Marel heeft vanmiddag de Erepenning van de gemeente Katwijk ontvangen. Van der Marel krijgt de waardering voor zijn Katwijkse boeken ‘Een hand vol rozers. Over Katwijk en het Katwijks’, ‘Op z’n Katteks ezààd’ en niet te vergeten het Katwijks woordenboek.

Al 40 jaar bestudeert Jaap het Katwijks dialect en publiceert hij hierover. Binnenkort verschijnt er weer een vertaling waar hij aan heeft meegewerkt: Nijntje an zae.

Ook schreef hij columns in het dialect. Van 2003 tot 2007 schreef hij voor de Katwijk Speciaal de column ‘Je moerstaal’. En van 2008 tot 2013 konden lezers van de Katwijksche Post genieten van de column ‘Kè-je me nog verstaen’.

Burgemeester Cornelis Visser: ‘Dankzij Jaap blijft een groot deel van het cultuurhistorisch erfgoed van Katwijk bewaart voor het nageslacht. Een enorme klus, een levenswerk, waar we Jaap heel dankbaar voor zijn. Het dialect wordt steeds minder gesproken, maar het mag niet verloren gaan en mede dankzij de inspanningen van Jaap wordt het levendig gehouden en de kennis bewaard’.