Dit weekend wordt er extra politie ingezet in het centrum van Katwijk aan Zee. Ook gaan uitsmijters van de horeca helpen als er weer onrust ontstaat.

Afgelopen weekend liep het uit de hand toen grote groepen jongeren op verzoek van de politie het centrum niet wilde verlaten. Bij de aanhouding van een agressief persoon zijn er vervolgens blikjes bier naar de politie gegooid, waarbij één agent gewond raakte. Ook werd er met glas, vuurwerk en stenen gegooid. Vervolgens werden er meerdere politie-eenheden ingezet om op te treden.

De onrust werd donderdagavond in de gemeenteraad besproken. Burgemeester Cornelis Visser: ‘Heel vervelend dat dit gebeurd. Het geeft veel overlast voor de buurt en het is bedreigend voor de agenten. Ik vind het echt een heel slecht signaal.’

De VVD vroeg zich af of de grote politie-inzet niet als een rode lap werkte. Volgens de burgemeester heeft de politie volkomen terecht ingegrepen. De groep was aan het ‘zuigen’ en na alle rommel die naar agenten werd gegooid was het voor de politie klaar. De collega die gewond raakte was vervolgens de druppel.

De burgemeester heef hier deze week meerdere overleggen over gehad. Raadsleden wilden weten wat de gemeente dit weekend gaat doen om eenzelfde situatie te voorkomen.

Er zal extra politie aanwezig zijn en paraat staan. Visser: ‘Dat geldt ook voor onze BOA’s. Die zullen ook in grotere getallen aanwezig zijn’.

De burgemeester heeft ook afspraken gemaakt met de kroegeigenaren. De kroegen zullen elkaar steunen met uitsmijters, wanneer er bij één van hen ‘gedoe’ is. De uitsmijters zullen ook helpen om groepen uit elkaar te krijgen, als dat nodig is. ‘Het voordeel is dat uitsmijters de mensen kennen’, legt de burgemeester uit. ‘Ze kunnen die mensen makkelijk aanspreken.’ Daarnaast worden mensen die zich misdragen hebben buiten de deur van de kroeg gehouden.

De burgemeester heeft ook nog een gebiedsverbod achter de hand, voor jongeren die opnieuw de openbare orde verstoren.