Zo’n 70 buurtbewoners hebben afgelopen zaterdag de voor- en achtertuinen leeggeroofd van 72 woningen aan de Petronella van Saxenstraat in Rijnsburg. De sociale huurwoningen van Dunavie worden gesloopt voor nieuwbouw. Normaal gesproken verdwijnt het groen onder het puin, maar bewoners kregen dit keer de kans om de planten een tweede leven te geven.

Ton Lukkien samen met wethouder Jacco Knape en struikrover Bernice.

Het zogenoemde struikroven is een idee van Stichting Struikroven. Ton Lukkien is buurtbeheerder bij Dunavie: ‘We vinden dit initiatief van Stichting Struikroven zo gaaf, dat we dit heel graag hier wilden toepassen. Alle te slopen woningen hebben een voor- en achtertuin. Die staan nog bomvol met bomen, planten, struiken en bloemen. Normaal verdwijnen die onder de wals van de sloper. Hoe zonde is dat? Nu redden ruim 70 vrijwilligers ze van de sloop. Zo krijgt dit groen een tweede leven in de tuinen of balkons van onze huurders en andere omwonenden!’

Er werden flink wat kruiwagens gevuld bij het roven.

De sloop van de woningen is volledig circulair. Niet alleen het groen wordt hergebruikt, maar bijvoorbeeld ook het beton. Dit wordt afgevoerd naar de betonfabriek, waar nieuw beton wordt gemaakt. Dit nieuwe beton wordt weer gebruikt bij de bouw van de 117 nieuwe woningen die op deze locatie terugkeren. Dit gebeurt ook met de bakstenen en dakpannen.

Tussen het roven door was er ook nog tijd voor een gezellig praatje.

Dunavie verwacht op korte termijn te starten met de sloop van de huidige woningen. Naar verwachting gaat in het eerste half jaar van 2022 de bouw van start. Eerst volgt het officiële sloopmoment. Er is nog geen zicht op wanneer de woningen worden opgeleverd of in de verhuur gaan.