Na jaren ‘aandringen’ gaat de gemeente aan de slag met spelregels voor het grenzeloze toeristisch verhuren van gewone woningen.

Wooncrisis
“Eindelijk!”, aldus CDA-woordvoerder wonen Barend Tensen. “Een huis is zoveel meer dan een paar stenen. Het staat voor op je eigen benen staan, persoonlijke groei en die volgende stap in je levenswandel maken, zoals een gezinnetje starten. Veel te veel jongeren en starters wordt die kans nu ontnomen. Velen van hen zitten te wachten op hun eerste eigen woning. We hebben de afgelopen jaren veel ouders gesproken die het hun kinderen gunnen om op eigen benen te staan. Dan is het wrang dat er in je eigen straat woningen worden weggekaapt voor toeristisch verhuur en soms maanden leegstaan. Toeristen zitten in woningen waar onze jongeren geen kans op hebben. Gewone rijtjeshuizen worden op Funda tegenwoordig zelfs gepresenteerd als ‘ideale belegging’. Dat gaat veel te ver.”

Bewoner onbekend
Over honderden huizen in Katwijk, zo blijkt, is nu niet duidelijk wat er precies mee gebeurt, omdat er niemand ingeschreven staat. Daar moet eerst maar eens duidelijkheid over komen. Tensen: ”Daarbij doet het ook veel met het gevoel van veiligheid en geborgenheid in je buurt als er steeds nieuwe bewoners, duidelijk in feeststemming, voor een paar dagen neerstrijken.”

Donderdagavond was er een eerste debat in de gemeenteraad, nadat de week ervoor meesprekers en gedupeerden hun ervaringen op overtuigende wijze hadden gedeeld. Tensen pleitte alvast voor een registratieplicht en een maximaal aantal dagen verhuur per jaar.

Planning
De komende tijd gaat de gemeente via een enquête informatie bij inwoners ophalen en na de zomervakantie worden de eerste stappen gezet. Het is de bedoeling om eerst een beleidskader vast te stellen en begin 2022 een huisvestingsverordening om grenzen te stellen aan de uit de hand gelopen toeristische verhuur. We houden u graag op de hoogte. Vragen? Ervaringen met ons delen? Stuur een mailtje naar fractie@cdakatwijk.nl.