De Hollandse Nieuwe is er sinds vandaag weer. Piet van der Plas kijkt er elk jaar weer naar uit. ‘Voor ons voelt het als een nieuwe start, een nieuw seizoen. Een beetje zoals nieuwjaar.’

Het is voor de mannen elk jaar weer spannend hoe de Hollandse Nieuwe uit het vaatje komt. Van der Plas is erg te spreken over de haring: ‘hij smaakt heerlijk, maar hij mag van mij nog wel een graadje vetter.’ De smaak is goed, maar de hoeveelheid vet is volledig afhankelijk van het voedsel van de vis legt hij uit. Dit zal in de komende dagen of weken nog verder ontwikkelen.

Het haringseizoen wordt normaal gesproken traditioneel gestart met de veiling van het eerste vaatje. Vanwege het coronavirus is voor het tweede jaar op rij gekozen om de veiling niet door te laten gaan. Het vaatje werd dit jaar aangeboden aan de GGD.

Van der Plas merkt dat mensen uitkijken naar seizoen producten, zoals asperges, aardbeien en natuurlijk de Hollandse Nieuwe. De mannen vieren het nieuwe seizoen dan ook met een heerlijke borrel en een verse haring.