Van Rhijn Bouw presenteert een plan voor de Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn waarin 30 woningen worden gebouwd in combinatie met een stadspark van 8 hectare. Daarnaast wordt er een verbinding gemaakt met het Heerenschoolbos.

De Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn is in handen van een particulier. Van Rhijn Bouw is als projectontwikkelaar aan de slag gegaan met een plan voor het gebied wat de afgelopen jaren veel ter sprake is gekomen. Het is het laatste groene gebied in Katwijk Binnen.

Tegen woningbouw
Een groep Katwijkers heeft zich verzameld in de stichting Rijn Park Katwijk om dit stuk grond groen te houden. Zij strijden al twee jaar voor het behoud van een groene Kwakelwei en zijn fel tegen woningbouw.

Groen en historie
Volgens Van Rhijn Bouw verschillen de visies van de projectontwikkelaar en de stichting weinig van elkaar. Ook Van Rhijn Bouw ziet veel groen en historie voor zich: het Rijnpark. De projectontwikkelaar wil De Kwakelwei combineren met het Heerenschoolbos van De Wilbert. Dit gedeelte wordt opgeknapt, waarin de nadruk op de historie wordt gelegd. Het  Heerenschoolbos krijgt een verbinding met de Kwakelwei, dat wordt ingericht als een stadspark met ruimte sport, spel, wandelen en natuur. Van Rhijn Bouw noemt als voorbeelden de Dorpsweide in Valkenburg en het Merovechpark in Rijnsburg.

Het park wordt gefinancierd uit een deel van de opbrengst van de verkoop van de woningen. Van Rhijn Bouw benadrukt dat er veel minder gebouwd wordt, dan de tegenstanders van woningbouw denken. Op dit moment is 5.000 m2 van het terrein bebouwd met kassen. De geplande woningen nemen tussen de 2.500 en 3.000 m2 in beslag.

Op de Kwakelwei kan op dit moment niet gebouwd worden vanwege het bestemmingsplan. Wethouder Rien Nagtegaal kondigde eind maart aan dat de Kwakelwei wordt besproken in het Groenstructuurplan. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk wat voor invulling de Kwakelwei krijgt.