Het Valkenburgs pontje kan opgelucht adem halen. De komst van de Joop van der Reijdenbrug had het einde kunnen betekenen van de pont tussen Valkenburg en Rijnsburg. Maar uit een evaluatie blijkt dat er na de aanleg van de nieuwe fietsbrug, nog genoeg voetgangers en fietsers zijn die gebruik maken van het pontje.

Men vreesde dat niemand meer gebruik zou maken van het pontje na de bouw van de nieuwe fietsbrug tussen Valkenburg en Oegstgeest in 2019.

Voorzitter Jan Bakker van Stichting Het Valkenburgs Pontje maakte zich toen al geen zorgen. Hij had zelf berekend dat voor veel mensen het pontje nog steeds de kortste route was.

Uit de vervoercijfers van de stichting blijkt dat het pontje wel wat effect heeft gevoeld van de Joop van der Reijdenbrug. De pontbaas vervoerde zo’n 12 procent minder mensen. Een gering effect, constateert de stichting. ‘Het veer heeft nauwelijks aan belang ingeboet en de betekenis ervan is onverminderd groot’, schrijft het bestuur in een brief aan de gemeente Katwijk.

Naast dat de pont nog veel gebruik wordt, vindt de gemeente het pontje ook een belangrijke schakel in het fietsnetwerk. Het pontje wordt daarom van de lijst met bezuinigingen afgehaald.