Surfschool Katwijk is niet blij met het nieuwsbericht van RTL Nieuws over de poepbacteriën E.coli en Enterococcen in Katwijk. In het nieuwsbericht is te lezen dat veel surfers ziek zijn geworden na een sessie voor de kust van Katwijk. Pim Duindam is geschrokken van de berichtgeving en herkent het verhaal van de landelijke nieuwszender niet.

In het nieuwsbericht van RTL Nieuws wordt verwezen naar de zwemwatermetingen van Rijkswaterstaat van de afgelopen twee jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat in Katwijk aan de noordkant zeven keer de poepbacterie is aangetroffen in het water, terwijl dit aan de zuidkant twee keer is. In het artikel benoemt de nieuwswebsite verschillende ervaringen van surfers die ziek zijn geworden na hun surfsessie. Toch is Katwijk niet de plaats waar de meeste poepbacteriën gevonden zijn. De plaatsen Oud Valkeveen in Noord-Holland (18 metingen) en het Groningse Zeestrand Termunten (17 metingen) staan bovenaan de lijst.

Wethouder Jacco Knape legt in de onderstaande video uit waarom het water in Katwijk soms vervuild is en waarom hier geen blauwe vlag hangt. Bekijk het filmpje hieronder.

Duindam vertelt niet blij te zijn met de berichtgeving van RTL Nieuws. “Katwijk wordt een aantal keer negatief benoemd, terwijl wij niet eens de slechtste waterkwaliteit hebben.” De Surfschool dreigt hierdoor klanten te verliezen. Duindam geeft aan dat de zuidwestelijke stroming ervoor zorgt dat het rioolwater niet langs de surfschool stroomt. Ook zijn er afspraken gemaakt met de gemeente. Wanneer er riool gestort wordt tijdens een zware regenbui of een storm, krijgt de surfschool dit te horen, zodat zij maatregelen kunnen treffen om zo veilig te kunnen surfen.