De gemeente Katwijk gaat toch extra camera’s plaatsen in het centrum van Katwijk aan Zee. Burgemeester Cornelis Visser wil met extra cameratoezicht op het Andreasplein de overlast van jongeren aanpakken.

Bewoners in het centrum van Katwijk aan Zee pleitte vorig jaar voor cameratoezicht. De bewoners vertelden in een brief aan de gemeente dat zij slapeloze nachten hadden van de overlast op het Andreasplein. Jongeren maken lawaai met scooters, gettoblasters en geschreeuw. Daarnaast worden er spullen vernield en verplaatst. De bewoners voelen zich ook geïntimideerd en bedreigd door de vandalen.

Het plein werd door de politie extra in de gaten gehouden, maar ook zij konden net als jongerenwerkers en BOA’s weinig grip krijgen op de jongeren. 

Bewoners en politie drongen beide bij de burgemeester aan op cameratoezicht. Visser liet eind vorig jaar weten dat hij camera’s alleen als laatste redmiddel wilde inzetten. Cameratoezicht vergt een forse investering.

Ondanks extra toezicht en inzet door jongerenwerk, BOA’s, politie en particuliere beveiligers is het niet gelukt om de overlast onder controle te krijgen. Voor Visser zit er niets anders op dan zijn ‘laatste redmiddel’ in te zetten.

In totaal worden er drie camera’s geplaatst voor 46.000 euro. De camera’s blijven twee jaar hangen. Na deze periode vindt een evaluatie plaats.