De gemeente Katwijk gaat nog maar 1 of 2 keer paar jaar maaien. Nu gebeurt dat nog z’n 25 keer in een jaar. De gemeente hoopt hiermee de biodiversiteit op een aantal plekken te verbeteren. Ondanks het minder maaiwerk, gaat de gemeente er in de portemonnee niet op vooruit.

‘De natuur blijft in balans wanneer er zoveel mogelijk soorten planten, dieren en insecten zijn. Daarom heeft de gemeente gekozen om sommige stukken met kort gras om te vormen naar kruidenrijk grasland’, schrijft de gemeente.

Door het minder maaien kunnen verschillende bloemen en kruiden beter groeien en krijgen dieren de kans om te schuilen of nestjes te bouwen.

De gemeente blijft op een aantal plekken wel maaien. Bijvoorbeeld omdat daar gespeeld wordt of omdat hoger gras leidt tot minder zicht en een onveilige situatie.

Geldbesparing zit er voor de gemeente niet in. De nieuwe aanpak vraagt flexibeler handelen en andere machines. ‘Omdat de natuur het tijdstip van het maaien bepaalt’, legt de gemeente uit. De nieuwe aanpak levert geen geld op, maar kost ook niets extra’s.