De gemeente Katwijk onderzoekt of het mogelijk is om tijdens de jaarwisseling in verschillende wijken vuurwerkshows te laten organiseren. Daarbij worden onder andere de Pyrofreaks en Oranjeverenigingen betrokken.

De gemeente was al voorstander van een vuurwerkshow door de Pyro Freaks in Katwijk aan Zee. Deze groep vuurwerkliefhebbers verzamelen zich ieder jaar voor een eigen vuurwerkshow. Tijdens de jaarwisseling 2019/2020 gebeurde dit voor het eerst in samenwerking met de gemeente Katwijk. De show was toen een groot succes.

Tijdens de laatste jaarwisseling was er een landelijk vuurwerkverbod vanwege het coronavirus en ging de vuurwerkshow niet door. Maar de gemeente probeert alweer vooruit te kijken naar 31 december.

Lokaal vuurwerkverbod
Vorig jaar pleitte een groot deel van de gemeenteraad (voor de coronapandemie) voor een lokaal vuurwerkverbod. Via een motie werd bij de burgemeester een onderzoek naar de mogelijkheden afgedwongen. Vuurwerk zorgt volgens de raadsleden voor slachtoffers, overlast en veel schade.

Burgemeester Cornelis Visser liet toen al weten geen fan te zijn van een lokaal vuurwerkverbod. Dat geldt ook voor de komende jaarwisseling. ‘We volgen het landelijke beleid wat betreft de toelating van vuurwerk’, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Vuurwerkshows
Naast het aanwijzen van vrijwillige vuurwerkvrije zones, wil de gemeente wel kijken of er een mogelijkheid is om meerdere vuurwerkshows te organiseren. Daarvoor is contact gezocht met de Oranjeverenigingen, maar ook andere organisaties mogen dit oppakken. ‘Daarvoor is al een uitvraag gedaan.’