De gemeente Katwijk riskeert een boete voor het gebruik van wifi-tracking in het centrum van Katwijk aan Zee. De gemeente deed dit op dezelfde manier als de gemeente Enschede. Die gemeente ontving onlangs van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 600.000 euro.

Met het wifi-systeem meet de gemeente aantal passanten in het centrum op een bepaald moment. Een woordvoerder van de gemeente Katwijk laat weten dat ditzelfde systeem in Enschede is gebruikt. ‘Om deze reden, riskeert ook de gemeente Katwijk een boete.’ Sensoren vangen de wifi-signalen op van de mobiele telefoons van mensen die voorbij lopen. De telefoons worden geregistreerd en geteld. De Autoriteit Persoonsgegevens is van mening dat de privacy van mensen op deze manier wordt geschonden.

Het systeem stond in 2019 in al ter discussie, nadat de Autoriteit Persoonsgegevens meldde dat wifi-tracking alleen onder ‘zeer strikte voorwaarden is toegestaan‘. Een aantal gemeenten stopte toen met het systeem. De redactie van Katwijk Actueel vroeg in 2019 of de gemeente Katwijk ook zou stoppen wifi-tracking, maar daar had de gemeente toen nog geen besluit over genomen. Er werd toen wel nagedacht over stoppen.

Advies
Uit een navraag blijkt dat Katwijk in 2019 door is gegaan met de tellingen in het centrum. Het bedrijf dat de passantentellingen uitvoert, RMC, gaf de gemeente het vertrouwen dat het meetsysteem binnen de regelgeving past. ‘Op dat advies is de gemeente Katwijk afgegaan’, vertelt de woordvoerder van de gemeente. ‘Het waarborgen van de privacy heeft voor zowel de gemeente Katwijk als het bedrijf RMC altijd voorop gestaan.’

Stop
De gemeente Enschede heeft bij de rechter bezwaar gemaakt tegen de boete. Katwijk wacht de uitspraak van die zaak af. Inmiddels zijn de tellingen in het centrum van Katwijk aan Zee stopgezet en wordt er geen gebruik gemaakt van wifi-tracking.