Na jaren van discussie over de Brouwerstraat in Rijnsburg is het voor iedereen duidelijk dat doorgaand vrachtverkeer niets in deze smalle, bochtige weg te zoeken heeft. Je hoeft maar een keer door de straat te fietsen om te zien dat doorgaand vrachtverkeer gevaarlijke situaties oplevert voor fietsers en ander verkeer. Over deze straat is dan ook lang genoeg gesproken. De PvdA heeft daarom samen met de VVD, Fractie Smits en Durf een motie ingediend om zo snel mogelijk een pilot voor een vrachtwagenverbod in te stellen voor de Brouwerstraat.

Het college heeft een pakket aan maatregelen voorgesteld met een vrachtwagenverbod en het plaatsen van verkeerslichten. Voor verkeerslichten is vanzelfsprekend participatie nodig met de bewoners. Maar de PvdA wil dat deze discussie niet leidt tot uitstel van de pilot voor het vrachtwagenverbod. Het een hoeft het ander niet te sluiten.

Hoewel al vele jaren over de verkeersituatie in de Brouwerstraat wordt gesproken, rijden er nog altijd vrachtwagens dagelijks door de straat. De PvdA is blij dat zowel de wethouder als de raad het eens zijn dat het tijd is voor actie. Om met de woorden van verantwoordelijk wethouder Nagtegaal te spreken: “Op een bepaald moment zal er tot actie moeten worden overgegaan”. Het heeft even geduurd, maar er ligt nu daadwerkelijk een plan om een pilot vrachtwagenverbod in te stellen per september 2021. De PvdA vindt dat dit zo spoedig mogelijk moet worden doorgezet, maar in ieder geval niet later dan september. Het zou onterecht zijn om de bewoners van de straat langer te laten wachten dan nodig is.

Daarnaast staan nu alle seinen zijn op groen. Er is inmiddels een rotonde waardoor vrachtwagens kunnen keren. Ook is er een oplossing gevonden met camera’s, mogelijk gemaakt door een ander type gebiedsontsluitingsweg. Een nieuw type weg dat handhaving goed mogelijk maakt, ook in een 30 km/uur zone. Niets houdt een vrachtwagenverbod nog tegen. Het enige wat nog mist, is een bordje ‘verboden voor vrachtwagens’. Als het aan de PvdA ligt, wordt dit bord zo snel mogelijk geplaatst.