De gemeente Katwijk heeft geen geld meer voor de bestrijding van de meeuwenoverlast. Volgend jaar is er zo’n 15.000 tot 20.000 euro nodig voor onder andere het dompelen van de eieren om te voorkomen dat ze uitkomen. Maar de gemeente heeft eind vorig jaar besloten om te bezuinigen op de bestrijding van de meeuwenoverlast.

De overlast begint ieder jaar in februari als de meeuwen een broedplek zoeken. Zodra de jongen uitvliegen, neemt de overlast toe.

De gemeente geeft ieder jaar voorlichting over de meeuwen. Zo is het verboden om de beesten te voeren en wordt er informatie gegeven om daken onaantrekkelijk te maken als broedplaats.

Meeuwenpopulatie
Daarnaast doet Van der Helm Milieu onderzoek naar de meeuwenpopulatie in Katwijk. Zij adviseren de gemeente welke maatregelen het meest doeltreffend zijn.

Uit hun onderzoek bijkt dat het aanpassen van daken en eieren onderdompelen het meest effectief zijn in de strijd tegen de meeuwenoverlast. Door het dompelen van meeuweneieren in maisolie komen deze niet uit. Daar is wel een ontheffing voor nodig van de provincie Zuid-Holland, omdat meeuwen een beschermde diersoort zijn.

Ontheffing
Een van de voorwaarden om gebruik te mogen maken van een ontheffing is, dat de effecten worden gemonitord (onder andere door telling) en dat alleen bij overlast eieren gedompeld worden. Het dompelen dient door professionals te worden uitgevoerd, omdat de verschillende soorten eieren voor een leek lastig uit elkaar te houden zijn.

Katwijk heeft samen met andere kustgemeenten een ontheffing aangevraagd die (mits hij wordt afgegeven) ingaat vanaf 2022. Afgelopen jaren was er altijd 33.000 euro beschikbaar voor de bestrijding van meeuwenoverlast, maar vanaf 2022 is er door een grote bezuinigingsronde in Katwijk geen geld meer beschikbaar voor de meeuwenoverlast.

Als de ontheffing wordt afgegeven, is er 15.000 tot 20.000 euro nodig voor het dompelen van de eieren en de telling van de meeuwenpopulatie.

De gemeente verwacht in augustus of september meer duidelijkheid te krijgen over het verkrijgen van de ontheffing. Of en waar de gemeente het geld voor de aanpak van de overlast vandaan gaat halen, is nog niet duidelijk.