Een buurtbewoner uit Valkenburg trof vanmorgen een vreselijk tafereel aan. In en rondom de sloot bij de Frankenburg lag een kapot nest van een stel zwanen, die al weken zaten te broeden, en een zwaargewonde zwaan. De politie en de dierenambulance werden gebeld en kwamen polshoogte nemen. Zij hebben de brandweer ingeschakeld om het verzwakte dier te redden.

De brandweer heeft met behulp van een bootje van een van de buurtbewoners de zwaan weten te vangen. Veel moeite kostte dit niet. Het beest was uitgeput. Een medewerker van de dierenambulance heeft de zwaan meegenomen.

Het nest is zorgvuldig hersteld en de eieren zijn weer teruggelegd, waarna de andere zwaan verder ging broeden. Of de eieren nog uit zullen komen is een tweede vraag. ‘We weten natuurlijk niet hoe lang de eieren naast het nest hebben gelegen en of de eieren geschud zijn.’

Een aantal meter verderop in het water ligt een grote houten katrol. ‘Die lag er gisteren nog niet’, laat een van de buurtbewoners weten. ‘Ze zullen de boel wel vernield hebben. Je moet wel gek in je kop zijn om dit te doen.’ 

Update: in de reacties op het artikel komt naar voren dat er diezelfde nacht een vos is gesignaleerd in de buurt van het incident. Of de zwaan is aangevallen door de vos of door een persoon is onbekend.

Update 2: Dierenkliniek Leiden laat op Facebook weten dat de zwaan is behandeld aan een bijtwond, waarschijnlijk die van een grote hond.

https://www.facebook.com/DierenkliniekStevenshof/posts/4338751696155786