Maar vier toeristische evenementen wagen dit jaar de gok. Alleen Noordzee Zomerfestival, Jumpin’ Picknickfestival, de Batzcommissie en Stringwood Festival hebben bij de gemeente Katwijk subsidie aangevraagd voor het organiseren van een toeristisch evenement dit jaar. Andere evenementen hebben al doorgegeven dat zij dit jaar niets organiseren.

Vorig jaar zijn bijna alle evenementen vanwege het coronavirus afgelast. Jumpin’ Festival ging toen wel door en wil net als vorig jaar in een aangepaste vorm een evenement op touw zetten.

‘Het heeft ons best wat hoofdbrekens gekost, maar het is wel gelukt’, laat organisator Esmeralda de Jong weten. ‘Doordat we met cirkels op het veld werkten en mensen in tijdsblokken hebben laten komen, konden we toch in het totaal duizend bezoekers laten genieten van spel, sport, lekker eten en goede muziek. We waren eigenlijk het eerste testevenement. Deze ervaring nemen we mee in Jumpin’ Picknickfestival 2021.’

Ook Noordzee Zomerfestival wil alles op alles zetten om toch een negendaags evenement op te zetten. ‘Het bestuur ontwikkelt op dit moment een aantal varianten voor het festival’, liet de organisatie eerder dit jaar weten. ‘Zo kijken we onder andere naar het eventueel organiseren van het festival in de open lucht op het Strandplein in Katwijk. Maar ook rekenen we de gevolgen van de eventueel in aantal minder toegestane bezoekers door. Al met al was de inspanning om het festival mogelijk te maken nog nooit zo groot.’

Andere evenementen, zoals SAR Katwijk en Haringrock, kunnen dit jaar noodgedwongen geen evenement organiseren vanwege de maatregelen. Haringrock heeft desondanks wel voor het muziekfestival en de Vrijmarkt een subsidie aangevraagd.

Subsidiepot
De gemeente heeft ieder jaar voor toeristische evenementen een subsidiepot beschikbaar van 30.500 euro. Door alle afgelastingen wordt er dit jaar maar 7.650 euro uitgegeven aan subsidies.

Ook Haringrock en de Vrijmarkt ontvangen een bedrag. ‘Deze evenementen dragen jaarlijks bij aan de economie van Katwijk en we willen dit graag ondersteunen, ook in de toekomst’, schrijft de gemeente Katwijk. De gemeente wil deze twee evenementen tegemoet komen in de vaste lasten.

Verduurzamen
Het budget wat overblijft in de subsidiepot wil de gemeente gebruiken om evenementen te verduurzamen. De gemeente gaat daarover in gesprek met de organisatoren.