Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Katwijkse Ondernemersvereniging (KOV) maken zich zorgen over toenemende verkeersdrukte op de tijdelijke N206. De gemeente Katwijk wil in de Brouwerstraat en Sandtlaan in Rijnsburg een verbod instellen voor doorgaande vrachtwagens. De VVN en KOV zijn bang dat het verbod leidt tot een opstoppingen bij de tijdelijke N206.

De gemeente is al jarenlang op zoek naar een oplossing voor de verkeersdrukte in de Brouwerstraat. Het college kondigde in februari drie nieuwe maatregelen aan om de beruchte straat in Rijnsburg aan te pakken.

Een van die maatregelen is een verbod voor doorgaande vrachtwagens op zowel de Brouwerstraat als de Sandtlaan. Eventueel met camera’s die op basis van kentekenherkenning vast kunnen stellen wat doorgaand-, of bestemmingsverkeer is. Doorgaand vrachtverkeer kan dan beboet worden voor het overtreden van het verbod.

Tijdelijke N206
De VVN en KOV vinden het verbod geen slecht idee. Alleen het moment van invoeren is een belangrijk punt voor beide organisaties.

Op dit moment wordt er gewerkt aan de Rijnlandroute, een nieuwe wegverbinding tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. Voor die weg wordt de N206 langs Valkenburg tijdelijk verplaatst richting de huizen. De weg wordt dan twee jaar lang een 50 kilometer weg.

De VVN vreest dat het extra vrachtverkeer wat door het verbod over de N206 moet, leidt tot opstoppingen, ongelukken en verminderde toegankelijkheid voor hulpdiensten. De VVN pleit voor een oplossing die voorkomt dat er problemen ontstaan op de tijdelijke N206.

Alternatieven
Ook de KOV wil dat er eerst goede alternatieven komen voor het vrachtverkeer, voordat het verbod wordt ingesteld. ‘Want als er geen goede alternatieve wegen zijn, dan verleg je het probleem naar de huidige andere doorgangswegen die ook niet geschikt zijn voor meer (vracht)verkeer.’

‘Nu de N206 tijdelijk wordt verlegd zal de doorstroming daar beperkt zijn’, schrijft het bestuur van de KOV in een brief aan de gemeenteraad. ‘Wij dringen er op aan dat bereikbaarheid van de bedrijventerreinen via de N206 eerst gewaarborgd moet zijn, alvorens de Brouwerstraat voor doorgaand (vracht)verkeer wordt afgesloten.’

De nieuwe verkeersmaatregelen worden vanavond opnieuw tijdens een raadscommissie in de gemeenteraad besproken.