Wijkraad Katwijk aan den Rijn vindt het een slecht idee om het tunneltje in de Zanderij af te sluiten voor auto’s. Wethouder Rien Nagtegaal wil onderzoeken of het viaduct tussen de Baron van Wassenaerlaan en de Zanderij autovrij kan worden. De wijkraad is bang dat daardoor een belangrijke verbinding verdwijnt tussen Katwijk aan den Rijn en de Zanderij.

Volgens de wijkraad maken veel mensen van beide wijken gebruik van het tunneltje.   Zonder het tunneltje zouden die mensen met de auto bijvoorbeeld veel meer moeten omrijden om bij de winkels in de Rijnstraat of woonzorgcentrum De Wilbert te komen.

Het viaduct is regelmatig in het nieuws. Niet alleen de hoogte is een terugkerend probleem voor vrachtwagens, maar ook de veiligheid voor voetgangers werd onlangs onder de aandacht gebracht door CDA Katwijk.

De gemeente wil met de omgeving in gesprek om het tunneltje verkeersveiliger te maken. De wijkraad is het met de gemeente eens dat het viaduct moet worden aangepast. ‘Een suggestie is dat het voor de voetgangers een verbetering zou zijn als aan één kant het trottoir komt te vervallen in de tunnel, zodat de andere kant verbreed kan worden’, schrijft de wijkraad in een brief aan de gemeenteraad. De wijkraad pleit daarnaast voor een verbod voor vrachtwagens. Een andere manier om te voorkomen dat die wagens vast blijven zitten onder het viaduct zijn hoogtepalen aan beide kanten.

De wijk heeft nog meer ideeën. ‘Maak van de doorgang een fietsstraat zoals in het Ridderbos, daarmee kan het autoverkeer in ieder geval worden beperkt. Een laatste aanvulling nog wellicht is, dat nu de fietstunnel op de Zeeweg is gerealiseerd en daarmee het verkeerslicht is komen te vervallen, de doorstroom is verbeterd. Dit zal het eerdere sluipverkeer zeker ten goede komen.’

Het tunneltje was vanwege de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug enkele maanden gesloten voor autoverkeer. Vanaf vandaag is het tunneltje weer open.